Dreptul la informare potrivit Legii societatilor comerciale
Articolul 1172 alin (3) din LSC instituite un drept general la informare al actionarilor in legatura cu activitatea desfasurata de societate, drept care se poate exercita cu prilejul adunarilor generale. Avand in vedere formularea textului, care permite adresarea de intrebari cu privire la activitatea societatii, trebuie precizat faptul ca intrebarile pot viza inclusiv aspecte care nu sunt inscrise pe ordinea de zi.
Informatiile pot fi solicitate in legatura cu intreaga activitate a societatii, dar in urmatoarele limite:
- necesitatea protejarii confidentialitatii unor informatii detinute de consiliul de administratie, respectiv de directorat (a se vedea in acest sens art. 1441 alin (5) );
- frecventa de convocare a adunarilor generale;
- masurile pe care societatile comerciale le pot lua pentru identificarea actionarilor;
- buna desfasurare si pregatire a adunarii generale.
Titularul dreptului la informare este actionarul privit in mod individual, iar obligatia corelativa revine consiliului de administratie sau, dupa caz, directoratului, in functie de forma de organizare a societatii comerciale. Dreptul se exercita prin adresarea de intrebari in scris, inaintea datei de desfasurare a adunarii generale.
Desi textul de lege nu face nicio precizare in acest sens, intrebarea ar trebui adresata astfel incat consiliul de administratie, respectiv directoratul, sa aiba la dispozitie un termen rezonabil, apreciat in concret, pentru a formula un raspuns complet la intrebare.
Astfel, se respecta limita referitoare la buna desfasurare si pregatire a adunarii generale, mentionata mai sus. In cazul in care intrebarea s-ar formula tardiv, consiliul de administratie sau directoratul, dupa caz, fara a fi de rea credinta, s-ar putea afla in situatia de a nu putea sa formuleze raspuns la intrebarile adresate sau de a formula raspunsuri incomplete.
In lipsa unei dispozitii contrare in actul constitutiv si in masura in care societatea detine o pagina de internet, raspunsul poate fi publicat pe respectiva pagina. Chiar daca nu se prevede un termen pentru publicare, avand in vedere scopul pentru care se ofera actionarului posibilitatea de a formula intrebari in legatura cu activitatea societatii, raspunsul va trebui dat inainte de intrunirea adunarii generale.
Dreptul la informare in societatile listate
In cazul societatilor listate, art. 13 din Regulament confera actionarilor drept la informare limitat la punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale. De aceasta data, titularul obligatiei corelative este societatea, care isi va executa obligatiile prin organele reprezentative, mai exact prin persoanele care au capacitatea de a reprezenta legal societatea.
De regula, aceste persoane fac parte din consiliul de administratie sau din directorat, dupa caz, deci si in aceasta situatie informatia solicitata va proveni tot din cadrul consiliului de administratie, respectiv directoratului.
Daca directorii sunt numiti din afara consiliului de administratie, avand in vedere ca in acest caz conducerea societatii le-a fost delegata, acestia se afla in situatia de a detine suficiente informatii pentru a putea formula raspunsuri la intrebarile actionarilor.
Textul art. 13 din Regulament nu are in vedere ipoteza in care punctele de pe ordinea de zi la care se refera intrebarea sunt propuse de catre un alt actionar. In acest caz, daca societatea nu detine informatii suficiente, va formula un raspuns in acest sens.
Daca totusi societatea se afla in posesia oricaror informatii relevante, va avea obligatia sa le puna la dispozitia actionarului solicitant.
Limitele in care poate fi exercitat dreptul la informare prevazut de Regulament sunt aceleasi ca in cazul dreptului la informare prevazut de LSC. Raspunsul la intrebari se considera acordat prin publicare pe pagina de internet a societatii, inainte de data desfasurarii adunarii generale.
Sanctiuni pentru nerespectarea dreptului la informare
Nici LSC, nici Regulamentul, nu prevede vreo sanctiune pentru situatia in care consiliul de administratie/directoratul, respectiv societatea, nu ofera raspuns sau ofera un raspuns incomplet la intrebarile adresate potrivit dispozitiilor art. 1172 alin (3) din LSC, respectiv potrivit art. 13 din Regulament.
In practica judecatoreasca franceza, nerespectarea dreptului la informare a actionarilor a fost sanctionata cu nulitatea hotararii adunarii generale*.
Consideram insa ca de lege lata in dreptul nostru nu exista un temei legal pentru o astfel de actiune in anulare, in ipoteza nerespectarii dreptului la informare prevazut de art. 1172 alin (3) din LSC, in masura in care aspectele asupra carora s-a solicitat informatia nu urmeaza a fi supuse deliberarii si votului actionarilor si deci nu vor fi incluse in hotararea adunarii generale a actionarilor.
In schimb, in cazul dreptului la informare prevazut de art. 13 din Regulament, avand in vedere ca dreptul la informare este exercitat cu privire la punctele de pe ordinea de zi, care sunt supuse deliberarii si subsecvent votului actionarilor, fiind astfel incluse in hotararea adunarii generale, validitatea unei astfel de hotarari ar putea fi pusa in discutie, daca a fost adoptata cu nerespectarea dreptului la informare mai sus mentionat.
O a doua sanctiune posibila ar fi revocarea membrilor consiliului de administratie sau ai directoratului care fie nu au raspuns la intrebare, fie au raspuns incomplet. In fapt insa, dificultatile ridicate de necesitatea sprijinului unei majoritati in adunarea generala sau al consiliului de supraveghere, dupa caz, ar putea conduce la inaplicabilitatea practica a acestei sanctiuni.
De asemenea, in masura in care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege, s-ar putea atrage raspunderea administratorilor pentru nerespectarea dreptului la informare, pe temei civil delictual.
Raportul dintre art. 1172 alin (3) din LSC si art. 13 din Regulament
Dreptul stabilit prin art. 1172 alin (3) din LSC este distinct de dreptul stabilit prin art. 13 din Regulament. Este adevarat ca ambele au natura juridica a unui drept la informare, insa obiectul la care se refera este diferit. Art. 1172 alin (3) prevede un drept la informare cu privire la activitatea societatii, in timp ce art. 13 din Regulament stabileste un drept la informare cu privire la punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor.
Avand in vedere acest aspect, nu se poate stabili nici macar o relatie de la intreg la parte intre cele doua drepturi, acestea fiind independente. Din aceasta cauza, art. 13 din Regulament nu va exclude aplicabilitatea art. 1172 alin (3) din LSC, nefiind vorba in aceasta situatie de aplicarea principiului ca legea speciala deroga de la legea generala.
Dimpotriva, art. 13 din Regulament vine in completarea art. 1172 alin (3) din LSC, conferind actionarilor la societatile listate dreptul de a formula intrebari cu privire la punctele de pe ordinea de zi, aditional fata de dreptul de a formula intrebari referitoare la activitatea societatii.
Mai mult decat atat, art. 3 alin (1) din Regulament prevede expres ca adunarile generale ale actionarilor se desfasoara cu respectarea prevederilor LSC, aceste prevederi fiind cuprinse in Capitolului IV - Societatile pe actiuni, Sectiunea a II-a - Despre adunarile generale, in cadrul careia se regaseste si art. 1172 alin (3).
__
* A se vedea in acest sens Cristian Dutescu, Drepturile actionarilor, C.H.Beck, editia 2, Bucuresti, 2007.