Astfel, europenii au intampinat probleme in diferite domenii: eliberarea de documente (carti de rezident, documente de calatorie, vize), acordarea beneficiilor sociale - care sunt transferabile intre statele UE, dreptul familial (proceduri de divort transfrontaliere, custodia copiilor), discriminarea pe motive de nationalitate sau etnie, etc.
Drepturile cetatenilor UE includ:
- libera circulatie in UE si dreptul de rezidenta;
- dreptul de a vota si candida in alegerile europene si municipale in tara de resedinta;
- protectie din partea autoritatilor diplomatice ale altor tari in statele ne-UE;
- trimiterea unei petitii la Parlamentul European sau a unei plangeri la Ombudsmanul European.
- dreptul de a contacta si primi raspuns de la orice institutie UE intr-una din limbile oficiale ale Uniunii;
- dreptul de acces la documentele institutiilor UE - conform anumitor conditii;
- non-discriminare pe motiv de nationalitate.
Parlamentul European a intocmit o rezolutie prin care cere statelor membre inlaturarea barierelor legale si practice din calea liberei circulatii a persoanelor si ne-introducerea procedurilor administrative nejustificate. Parlamentul mai cere Comisiei Europene sa evalueze politicile din domeniul liberei circulatii in UE.
Totodata, Parlamentul European arata, in rezolutie, importanta retelelor de rezolvare a problemelor, Solvit si Europa ta, dar si necesitatea unei comunicari consolidate intre statele membre.
In plus, comisia pentru petitii de la Parlamentul European incearca sa depaseasca aceste chestiuni, punand cetateanul in centrul activitatii sale. Comisia intra in dialog direct cu autoritatile nationale si regionale din statele UE, incercand sa gaseasca solutii rapide, ne-juridice.
Comentarii articol (0)