Soferii incepatori au, in primul an de condus, un statut aparte in trafic. Pe de-o parte, ei sunt obligati sa poarte un semn galben distinctiv pe parbrizul si luneta autoturismului, astfel incat sa fie recunoscuti de ceilalti participanti la trafic. Pe de alta parte, tot in primul an de condus, ei au anumite restrictii in ceea ce priveste condusul.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, semnul distinctiv al soferilor incepatori este un disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm.
Acest semn trebuie aplicat de orice sofer, in primul de an dupa ce si-a obtinut permisul auto. La autoturism, semnul trebuie aplicat pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos. In cazul motocicletelor, semnul galben se aplica in partea din spate langa numarul de inmatriculare.
Lipsa semnului de incepator va fi sanctionata cu amenda din clasa I de sanctiuni (2 sau 3 puncte-amenda). In 2012, punctul-amenda este de 70 lei, ceea ce inseamna ca amenda pentru aceasta contraventie va fi de 140 sau de 210 de lei.
Regulamentul de aplicarea a Codului rutier mai stabileste ca soferilor incepatori le este interzis sa conduca autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase, in primul an dupa ce si-au obtinut permisul.
De asemenea, ei nu au voie sa conduca vehicule destinate testarii sau cele pentru probe si nici sa conduca vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv in regim de taxi.
Codul rutier mai precizeaza ca viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (35)