UDMR va propune in Parlament amendarea OUG 124/ 2011 privind asistenta sociala, astfel incat cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului sa revina la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate bugetara, respectiv 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioada de 2 ani, informeaza agentia de presa Mediafax.
Vicepresedintele UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, marti, agentiei Mediafax, ca UDMR va propune mai multe amendamente de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.
"Primul amendament va fi revenirea la cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului la nivelul celui de dinaintea introducerii masurilor de austeritate bugetara, adica 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioada de 2 ani", a aratat Borbely.
Potrivit acestuia, UDMR va propune ca, in cazul nasterii gemelare sau succesive, in care perioada celor doua concedii de crestere a copilului se suprapun, cuantumul indemnizatiei pentru cel de al doilea sau al treilea copil sa se majoreze cu 30%, dar nu mai putin de 1,2 ISR (indemnizatia sociala de referinta), si eliminarea dispozitiilor discriminatorii care stabilesc, in situatia actuala, ca familia nu beneficieaza de indemnizatie incepand cu cel de al patrulea copil.
Printr-un alt amendament se propune ca indemnizatia de crestere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizatie, sa fie acordat pe o perioada de 3 ani, incepand cu cel de-al patrulea copil.
Borbely a aratat ca UDMR doreste si introducerea posibilitatii ca parintele care nu a solicitat concediul de crestere a copilului sa beneficieze de o luna de concediu si indemnizatie intr-un termen extins, cuprins intre momentul nasterii copilului si implinirea varstei de 8 ani.
Un ultim amendament, propus de UDMR, va fi eliminarea restrictiei de angajare pe perioada concediului de ingrijire a copilului, respectiv introducerea posibilitatii de ocupare partiala, concomitent cu deducerea proportionala a indemnizatiei de crestere a copilului.
In 2010, odata cu taierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata, ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.
Sursa: Mediafax
Comentarii articol (2)