Principala modificare avizată de Comisia de muncă și protecție socială din Camera Deputaților vizează eliminarea din lege a plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației până când copilul împlinește doi ani.
Astfel, potrivit proiectului de lege care ar urma să fie votat curând de deputați, în calitate de for decizional, persoanele care timp de doi ani vor realiza minimum 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Calculul indemnizației va fi stabilit în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani.
Atenție! Indemnizația minimă va fi de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în valoare de 1.050 de lei (de la 1 mai 2016, salariul minim brut pe țară va ajunge la 1.250 de lei). Cu alte cuvinte, nimeni nu va primi o indemnizație mai mică de 892,5 lei, respectiv 1.062,5 lei, de la 1 mai.
De menționat că, în situaţia în care va decide să se întoarcă la locul de muncă, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită.
Totodată, nivelul indemnizației lunare va fi majorat cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Notă: Vă reamintim că, în prezent, indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Totuşi, în funcţie de durata concediului pentru care se optează, acesta are stabilite limite minime şi maxime, raportate la indicatorul social de referinţă (care în prezent este de 500 de lei).
Astfel, limitele minime şi maxime ale indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt următoarele:
- cel puţin 600 de lei şi cel mult 3.400 de lei, pentru părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap);
- cel puţin 600 de lei şi cel mult 1.200 de lei, pentru părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.
Argumente PRO:
Prin aceste noi reglementări, care ar putea să intre în vigoare de la 1 iulie 2016, se dorește creșterea natalității, prin încurajarea și susținerea financiară a cuplurilor care își doresc copii.
De asemenea, mamele s-ar putea reîntoarce la locul de muncă atunci când consideră că este oportun și nu automat după un an sau doi, în funcție de alegerea făcută la intrarea în concediu pentru creșterea copilului.
Argumento CONTRA:
De cealaltă parte, Ministerul Muncii consideră că eliminarea plafonului maxim al indemnizației pentru mame va duce la apariția fraudelor. „Ministerul Muncii solicită menținerea plafonului de 3.400 de lei. Nu este pentru că nu avem grijă, ci pentru a evita fraudele și să menținem un echilibru și o egalitate de tratament pentru mamele care lucrează în sectorul privat și mamele care lucrează în sectorul public”, a declarat Ana Costea, ministrul muncii, citată de Digi24.
În plus, modificările care fac parte din această propunere legislativă vor duce la o creștere „de aproximativ 4.000 de beneficiari” și la „un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, potrivit ministrului muncii.
Ministrul finanțelor, Anca Dragu, a declarat vineri că nu poate să spună care va fi impactul bugetar și dacă această propunere poate fi susținută sau nu în forma stabilită de Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.
De asemenea, dacă propunerea legislativă va trece de votul Camerei Deputaților, având în vedere că nu poate fi vorba de o aplicare retroactivă, de noile prevederi se vor bucura numai cei care devin părinți după intrarea în vigoare a legii. Cu alte cuvinte, mamele aflate deja în concediu de creștere copil nu ar beneficia de recalcularea indemnizației potrivit noilor reglementări.
Sunteți sau nu de acord cu eliminarea plafonului de 3.400 de lei al indemnizației pentru creşterea copilului? Încercaţi, pe cât posibil, să vă argumentaţi răspunsurile oferite.
Comentarii articol (33)