Modalitati de transmitere
Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, la registratura organului fiscal competent, la posta, prin scrisoare recomandata sau online, pe portalul e-guvernare.ro, la adresa www.e-guvernare.ro.
Formatul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe websiteuil ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii;
Cum rectifici o declaratie depusa gresit?
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
De retinut! Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Ce amenzi risti ?
Nedepunerea la termenele legale sau depunerea de declaratii recapitulative cu sume incorecte ori incomplete se sanctioneaza cu amenda:
- de la 1.000 la 5.000 lei in cazul nedepunerii declaratiei recapitulative la termenele legale;
- de la 500 la 1.500 lei in cazul depunerii declaratiei recapitulative cu date incorecte ori incomplete.
Cu toate acestea, nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative, daca depunerea declaratiei recapitulative cu sume incorecte ori incomplete nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii.
Nu se sanctioneaza contraventional nici persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
Fiscul nu va aplica amenzi nici in cazul in care declaratiile se corecteaza ulterior termenului legal de depunere, ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
In cazul aplicarii sanctiunii amenzii, exista posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.