Astfel, conform legii, notarul public poate stabili, de comun acord cu solicitantul, tariful pentru serviciile prestate. Totusi, tariful liber va fi practicat doar pentru anumite acte si proceduri notariale, acestea fiind stabilite de ministrul Justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii.
"Anticipam ca eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativa ar putea conduce la o concurenta intre cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetatenilor la preturi mai mici, pentru ca, in momentul de fata, atunci cand se vorbeste de un tarif minim, acolo se opreste si concurenta. Fiind un tarif minim impus administrativ, nu mai poti sa gasesti, la un alt cabinet notarial, acel tip de serviciu, la un tarif mai mic. Poate ca sunt structuri, forme notariale sau notari care sunt in masura si doresc sa furnizeze acest serviciu notarial la tarife mai mici in legatura cu anumite categorii de acte", declara fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, la sfarsitul lunii februarie.
In ceea ce priveste onorariile minimale pentru actele si procedurile notariale, noile prevederi legale instituie cateva criterii pe baza carora vor fi stabilite acestea:
- Timpul si volumul de munca solicitata pentru indeplinirea actului sau procedurii;
- Natura, noutatea si dificultatea actului sau procedurii;
- Obtinerea de date si informatii suplimentare sau conlucrarea cu experti ori cu alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea actului;
- Constrangerile de timp in care notarul este obligat de imprejurarile actului sau procedurii sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante;
- Termenele de arhivare a actelor si procedurilor notariale;
- Locul indeplinirii actului sau procedurii;
- Raspunderea notarului public, prin raportare si la valoarea actului sau procedurii.
Referitor la normele privind competenta notarilor, Guvernul Romaniei, initiatorul proiectului, subliniaza, in expunerea de motive, ca o solutie este sistematizarea legislatiei in domeniu, prin delimitarea mai clara a actelor ce pot fi indeplinite de notarul public, inclusiv prin inglobarea unor dispozitii din alte acte normative referitoare la competenta generala a notarilor publici de a indeplini anumite acte sau operatiuni specifice profesiei de notar public.
Astfel, au fost introduse o serie de acte pe care le poate indeplini notarul public:
- Activitati fiduciare, in conditiile legii;
- Numirea, in cazurile prevazute de lege, a custodelui sau a curatorului special;
- Inregistrarea si pastrarea, in conditiile legii, a amprentelor dispozitivelor special de marcat;
- Certificarea etapelor procedurale ale licitatiilor si/sau ale rezultatelor acestora;
- Procedura divortului, in conditiile legii;
- Lichidarea pasivului succesoral, cu acordul tuturor mostenitorilor.
Ca si pana acum, legea stabileste ca notarul public trebuie sa fie licentiat in drept (stiinte juridice), sa aiba capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, sa se bucure de o buna reputatie si sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic.
Totusi, o modificare privind dobandirea calitatii de notar consta in eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie. Astfel, noile reglementari stabilesc ca pot dobandi calitatea de notar toate persoanele care au cetatenie romana, cetatenia unui stat membru al UE, apartinand Spatiului Economic European, sau care sunt cetateni ai Confederatiei Elvetiene. Se pastreaza insa, conditia ca domiciliul sau resedinta notarului sa fie in Romania.
"Modificarea legislativa constituie o reactie la hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntate in mai 2100, in sapte cauze, avand ca obiect actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, declansate impotriva unor tari europene, cu privire la accesul in profesia de notar public", se arata in expunerea de motive.
O alta prevedere cuprinsa in proiect este aceea ca, notarul public isi poate exercita functia chiar si dupa varsta de 75 de ani, insa doar daca dovedeste anual, pe baza unui aviz medical, ca este apt din punct de evdere fizic si psihic.
Legea pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatilor notariale a fost adoptata in aprilie de Senat, cu 83 de voturi "pentru" si 4 abtineri, si, ulterior, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 237 de voturi "pentru", 2 voturi "contra" si 4 abtineri.
Urmariti sectiunea Legislatie a AvocatNet.ro pentru a citi textul integral al Legii pentru modificarea si completarea Legii Notarilor publici si a activitatilor notariale.
Comentarii articol (21)