"Obiectivul nostru comun este de a de-carboniza economia si de a realiza acest obiectiv nu numai in cadrul industriei. Organele publice si toti actorii, inclusiv cetatenii, au de jucat un rol", a declarat presedinta comisiei pentru industrie, cercetare si energie, Amalia Sartori.
Resursele de energie regenerabile se afla din nou pe ordinea de zi a Parlamentului European dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, iar Parlamentul lucreaza asupra unei directive ambitioase privind eficienta energetica, urmand sa inceapa in curand negocierile cu celelalte doua institutii europene, Comisia si Consiliul.
"Industria va trebui sa urmeze tendinta ce a devenit realitate in Europa si in intreaga lume", a precizat Amalia Sartori.
Verde = durabil
Presedintele comisiei pentru transport, Brian Simpson, prefera sa foloseasca termenul "durabil" cand este vorba de transport: "Este dificil sa creezi un sistem de transport perfect verde, dar putem avea un sistem durabil care ia in considerare atat transportul, cat si mediul; secretul consta in a gasi un echilibru realist intre cele doua sectoare, care ar putea fi benefic atat pentru oameni, cat si pentru planeta, acum si pe viitor", a declarat Simpson.
Potrivit lui Pablo Zalba Bidegain, vicepresedintele comisiei pentru afaceri economice, economia verde se bazeaza pe energia provenita din resursele regenerabile si ca aceasta reprezinta un pilon important al dezvoltarii tehnologice a Europei.
"In plus, economia verde ne va permite sa gasim modalitati de creare de locuri de munca, prosperitate si respectare a mediului inconjurator", a adaugat vicepresedintele.
Locurile de munca verzi sunt benefice pentru mediu
"Daca UE este consecventa cu noul sau model economic, sectorul verde va deveni unul din principalele sectoare generatoare de locuri de munca", este de parere Pervenche Bères, presedinta comisiei pentru ocuparea fortei de munca, care a adaugat ca, daca vom reduce consumul de energie, cantitatea de deseuri si poluarea si, in acelasi timp, vom conserva biodiversitatea, locurile de munca verzi pot lua diferite forme.
"Insa un loc de munca nu isi merita culoarea verde daca nu este decent si durabil. Un loc de munca verde trebuie sa creeze si mobilitate ascendenta in cariera si trebuie sa asigure standarde bune de viata, in timp ce garanteaza conditii de lucru sigure", a mai spus Bères.
Rebecca Harms, copresedinta Grupului Verzilor, a explicat ca verzii au luptat dintotdeauna pentru o societate corecta, cu drepturi, posibilitati si responsabilitati egale pentru toti: "Verzii au extins notiunea traditionala de corectitudine in societate prin idea justitiei intre generatii; acest lucru implica respect fata de limitele naturii si o folosire durabila a resurselor, materiale sau financiare".
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (0)