Autoturismele inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta sau resedinta normala in Romania, vor putea circula in Romania pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului intr-un an calendaristic, potrivit unor modificari la Codul Rutier aprobate marti de Executiv. Incalcarea noilor prevederi se va pedepsi cu amenzi, dar si cu retinerea certificatului si placutelor de inmatriculare ale autoturismului. De asemenea, modificarile la Codul rutier introduc obligatia ca, din 2013, mopedele sa fie conduse doar de cei care detin un permis de conducere corespunzator, iar permisele sa fie reinnoite doar dupa o vizita medicala.
Guvernul informeaza intr-un comunicat de presa ca a aprobat in sedinta de marti un proiect de lege prin care se aduc modificari importante Codului rutier.
Astfel, potrivit documentului de presa, autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, vor putea circula pe drumurile publice pentru o p
erioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului de vanzare-cumparare, intr-un an calendaristic.
Lucian Dinita, comisar-sef al Politiei Romane, citat in comunicat, a explicat ca dupa aceasta perioada de 90 de zile, incepand de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a autovehiculului, vor fi retinute certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare, iar proprietarilor autovehiculelor le vor fi aplicate amenzi.
De asemenea, o alta prevedere a proiectului de lege mentioneaza ca persoanele cu domiciliul in Romania, care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, vor avea obligatia de a prezenta, la cererea politistului rutier, pe langa documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare sau documentele referitoare la bunurile transportate si un
document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul. Acest document va fi insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.
“Potrivit evidentelor Politiei Romane, in prezent sunt inmatriculate in alte state aproximativ 45.000 de autovehicule, dintre care circa 19.800 sunt inmatriculate in Bulgaria”, a afirmat Lucian Dinita. De asemenea, comisarul-sef a mai precizat ca prin introducerea acestor reglementari
nu se pune problema unor discriminari, intrucat proprietarii au dreptul de a-si inscrie autovehiculelor in statul in care au rezidenta.
Noile prevederi sunt asemanatoare cu cele pe care le propunea in toamna Ministerul Administratiei si Internelor intr-un
proiect de lege publicat in dezbatere publica. Proiectul initiat de MAI prevedea ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, sa poata circula pe drumurile publice doar pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic. Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli ar fi urmat sa fie din clasa a III de sanctiuni (6 - 8 puncte-amenda, adica 430 – 1600 de lei, avand in vedere ca in 2012 valoarea punctului-amenda este de 70 de lei). Mai mult decat atat, pe langa amenzi, erau prevazute si sanctiuni complementare, respectiv retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numar de inmatriculare.
Mai multe despre prevederi din proiectul propus de MAI in luna octombrie puteti citi AICI.
Permisele pentru mopede, obligatorii din 2013
Proiectul de lege aprobat marti de Executiv introduce de asemenea si un nou tip de permis de conducere.
Astfel, potrivit comunicatului transmis de Guvern,
mopedele vor fi introduse in categoria autovehiculelor, iar pentru conducerea acestora devine obligatorie detinerea unui
permis de conducere corespunzator. Prevederea se va aplica incepand cu data de 19 ianuarie 2013.
Nici aceasta reglementare nu este o noutate, ea fiind propusa si in luna mai a anului trecut de un
proiect de lege lansat in dezbatere publica de MAI, despre care puteti citi mai multe AICI.
Codul rutier defineste in prezent mopedele ca vehicul cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm 3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, ele ctric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.
Pentru fiecare reinnoire de permis va fi nevoie de vizita medicala
O alta modificare la Codul Rutier aprobata marti de Guvern se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.
Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.
In prezent, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu impune efectuarea examinarii medicale.
AvocatNet.ro a scris mai multe despre procedura prin care va puteti reinnoi permisul de conducere aici.
Ca si permisul pentru mopede, aceasta reglementare privind reinnoirea permisului auto era, de asemenea, prevazuta in
proiectul de lege propus de MAI anul trecut, in luna mai.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (98)