Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis in luna martie a anului trecut ca Romania va plati despagubiri de 6200 euro unui fost politist roman pentru ca autoritatile romane nu i-au respectat dreptul de proprietate, dar si pentru ca au tergiversat procedurile, prelungindu-i astfel perioada de detentie dinaintea procesului. Decizia CEDO in acest dosar a fost publicata.
Decizia CEDO in cazul Begu contra Romaniei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 278 din 26 aprilie 2012.
Ioan Begu, fost ofiter de politie din Caracal, a reclamat la CEDO procedurile prin care a fost inchis timp doi ani pentru luare de mita, dupa ce a primit bani din partea unei persoane suspectata de frauda pentru a o ajuta sa nu ramana in arest preventiv.
Pe baza articolului 5 din Conventie, alineatele 1,2 si 3, care stipuleaza dreptul la libertate si securitate, Begu a reclamat ca nu a fost informat de motivele arestarii sale si ca nu a fost adus neintarziat in fata unui judecator, astfel incat detentia dinaintea procesului a fost ilegala si foarte lunga.
Pe baza articolului 6, in care se prevede dreptul la un proces corect, el a reclamat si ca cercetarile penale impotriva lui au fost nedrepte pentru ca instantele judecatoresti militare, precum si Curtea Militara de Apel, nu sunt independente si impartiale, fiind atasate Ministerului Apararii Nationale. Totodata, Begu a sustinut ca a fost obligat de autoritati sa fie asistat de un avocat din oficiu in timpul unui control, desi el ceruse sa fie reprezentat de un avocat pe care l-a ales.
De asemenea, Begu a acuzat autoritatile ca i-au incalcat si dreptul la viata privata, prevazut in articolul 8, pentru ca i-au interceptat convorbirea cu persoana suspectata de frauda.
In plus, pe baza protocolului 1 care statueaza protectia proprietatii private, Begu a reclamat ca obiectele sechestrate de autoritati in timpul unui control la domiciliul sau nu i-au mai fost returnate ulterior.
Judecatorii CEDO au decis in martie 2011 ca autoritatile romane au incalcat doar articolul 5, alineatul 3, pentru ca Begu a nu a fost adus intr-un timp rezonabil in fata unui judecator, ceea ce a dus la prelungirea perioadei dinaintea procesului in care a fost detinut.
Totodata, judecatorii au stabilit ca statul roman nu a respectat nici protocolul care garanteaza protectia proprietatii.
Magistratii au decis ca statul roman trebuie sa plateasca reclamantului daune morale in valoare de 5200 euro, la care se adauga 1000 de euro pentru cheltuieli de judecata.
Puteti consulta AICI decizia CEDO in cauza Begu impotriva Romaniei.
Comentarii articol (3)