- sa aiba cel putin 8 caractere;
- sa combine litere, cifre si simboluri;
- sa fie usor de tinut minte pentru tine, dar imposibil de ghicit pentru altii.
Stabileste-ti o parola care sa aiba cel putin 8 caractere. In momentul de fata, exista o multitudine de programe care pot "sparge" parole. Aceste softuri genereaza combinatii de litere, cifre si simboluri pana o gasesc pe cea castigatoare.
Asadar, cu cat parola e mai lunga si contine un numar mai mare de caractere, cu atat va fi mai greu de ghicit.
Combina literele cu cifre si simboluri (%&^@#). Parolele sofisticate, formate din combinatii complexe de litere, cifre si simboluri, sunt imposibil de ghicit si mult mai greu de "spart".
O parola sigura nu trebuie sa fie formata din datele tale personale, asa ca numele tau, data nasterii sau varsta copiilor nu au ce cauta in parola ta pentru ca aceste informatii pot fi aflate cu usurinta de altii. Daca nu te poti dispensa de ele, poti folosi aceste date, insa numai alaturate altor litere si simboluri. Trebuie sa fii foarte atent, insa, pentru ca multe dintre parole sunt descoperite de hackeri pe baza intuitiei si a inteligentei, nu neaparat prin softuri specializate. Astfel, ei afla detalii personale despre persoana a carei parola vor sa o afle si incearca combinatii din acele informatii personale pana cand gasesc parola.
Memoreaza-ti parola. Creeaza-ti o parola pe care sa ti-o poti aminti cu usurinta, astfel incat sa nu fii nevoit sa o notezi. Altcineva ar putea gasi notitele tale.
Cum iti creezi o parola sigura? Doua metode simple
1. Gandeste-te la o propozitie pe care o vei tine mine. Sa zicem: Am 3 caini numiti Azorel, Coco si Lucky. Acum, ia prima litera din fiecare cuvant al acestei propozitii si rezulta: a3cnacsl. Iata ca ti-ai gasit o parola greu de ghicit.
O poti face si mai complexa daca te folosesti si de semne de punctuatie si de combinatii de litere mari si mici.
Astfel, propozitia de mai devreme, respectand si punctuatia si scrierea cu majuscule, poate deveni urmatoarea parola: A3cnA,CsL, mult mai sofistica si, deci, mai complicat de intuit.
2. Inlocuieste literele cu simboluri.
Spre exemplu poti inlocui:
- Litera a cu @
- Litera s cu $
- Spatiul cu simbolul %
- Litera o cu cifra 0
- Litera i cu !
Daca ti-ai creat o parola, iti mai ramane doar sa verifici cat de sigura este. Pe internet exista mai multe site-uri si programe care iti ofera aceasta posibilitate. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti introduci parola, iar softul iti va spune cat de puternica este parola ta. Poti gasi AICI un astfel de program, dezvoltat de una dintre marile companii producatoare de software din lume.
Comentarii articol (13)