Legislatia romaneasca avantajeaza mai mult debitorii, cand vine vorba de recuperarea creantelor, este de parere Ovidiu Tibuleac, avocat partener al societatii de avocatura Bostina si Asociatii, invitat in cadrul emisiunii AvocatNet.ro de luni. Avocatul a discutat timp de 30 de minute despre procedurile pe care le au la dispozitie creditorii cand vine vorba de recuperarea creantelor si despre cele mai frecvente probleme intalnite in practica.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
In cazul in care creditorul are o creanta certa ( adica dovedita printr-un inscris), lichida (exprimata in bani) si exigibila (adica ajunsa la maturitatea termenului de restituire) si, implicit, nu este prescrisa (adica nu au trecut 3 ani de momentul la care vi s-a nascut dreptul de a o primi) atunci poate apela la mai multe variante de recuperare, in cazul in care debitorul refuza sa-si plateasca datoria.
E obligatoriu ca factura mea sa fie semnata de catre client?
„Parerile sunt impartite. Eu si colegii mei recomandam ca aceste facturi sa poarte semnatura clientului. Multi spun ca nu mai este obligatorie si nici legea nu este foarte clara sub acest aspect. Insa, daca vrem sa avem o solutie favorabila in cazul unui litigiu in instanta, este absolut necesar sa existe aceasta dovada sau orice alta proba care atesta insusirea acelui document, apreciaza Ovidiu Tibuleac.
Daca trimit factura pe mail sunt acoperit?
"Poate sa fie un mod de a proba, insa exista o posibila contestare din partea debitorului. Exact acelasi lucru se intampla si cu dovada inregistrarii unei facturi la sediul firmei. Sigur, toata lumea ar putea spune ca in acest mod eu mi-am facut datoria, am comunicat acel document si a fost inregistrat in evidentele societatii debitoare si din punct de vedere al creditorului nu mai am nimic de facut. Au fost situatii in care aceste facturi primite au fost restituite cu aceasta contestare din partea debitorului si atunci nu mai am o dovada clara a acceptarii acestui document de catre debitor. In fata instantei, acest lucru este clar un impediment care imi inlatura mie posibilitatea de a proba caracterul cert al creantei. Este prima conditie esentiala a unei creante, astfel incat sa pot merge mai departe pentru a o valorifica", considera avocatul de la Bostina si Asociatii.
Somatie de plata vs. ordonanta de plata
Potrivit lui Tibuleac, pot sa ceri o somatie de plata in momentul in care ai in mana un contract. Pe cand, in cazul ordonantei de plata, creanta poate sa rezulte din orice alt titlu executoriu.
Costuri?
"Cel care urmeaza sa uzeze de o astfel de cale trebuie sa aprecieze in functie de costurile care se impun. Fiecare creditor apreciaza singur daca se justifica sau nu sa intreprinda demersuri pentru recuperarea unor sume. Ce este de retinut este ca aceste costuri se pot recupera cu titlu de cheltuieli de judecata", subliniaza Tibuleac. Mai multe despre acest subiect puteti afla urmarind inregistrarea emisiunii AvocatNet.ro: Prezentator: Valentina Sgarbura, managing partner Advise Expert Accounting
Producator: Anca Dumitrescu, director editorial AvocatNet.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (15)