Pamela Meyer vorbește la TedGlobal 2011 despre "Cum să detectezi mincinoșii". Materialul este preluat de pe Ted.com, în conformitate cu prevederile licenței Creative Commons "Attribution -- NonCommercial -- NonDerivative."
"Nu vreau să alarmez pe nimeni, dar tocmai mi-am dat seama că persoana din dreapta ta e un mincinos. (Râsete) Și vecinul din stânga e un mincinos. Chiar cel care stă pe scaunul tău e un mincinos. Toți suntem mincinoși. Azi vă voi arăta ce spun studiile despre motivul pentru care toţi mințim, cum să detectaţi minciunile și de ce ați dori să treceți de la detectarea minciunii la căutarea adevărului și, în final, la construirea încrederii.
Vorbind de încredere, de când am scris cartea „Liespotting”, nimeni nu mai vrea să se întâlnească cu mine. Toţi spun: „E OK, îți trimitem un email.” (Râsete) Nici măcar nu pot să beau o cafea cu cineva la Starbucks. Soțul îmi spune: „Dragă, despre minciună? Te-ai fi putut axa pe gătit. Eventual bucătăria franțuzească?”
Înainte să încep, vă voi explica care îmi e scopul. Nu vă învăț să jucaţi „Te-am prins!”. „Detectorii de minciuni” nu sunt copiii din fundul sălii care strigă: Te-am prins! „Ți-a zvâcnit sprânceana! Ți-a tremurat nara! M-am uitat la emisiunea 'Minte-mă'. Știu că minți.” Nu. Ei sunt înarmați cu dovezi științifice pentru a detecta minciuna. Le folosesc ca să afle adevărul și fac ce liderii maturi fac zilnic: au discuţii dificile cu oameni dificili, uneori în momente foarte dificile. Ei pornesc la drum, acceptând un principiu fundamental: minciuna e un act de cooperare. Gândiți-vă, minciuna nu are absolut nici o putere prin simpla rostire. Puterea ei se naşte când cineva acceptă s-o creadă.
Știu că e un adevăr dur, dar dacă ai fost vreodată mințit e pentru că ai acceptat să fii mințit. Adevărul nr.1: minciuna e un act de cooperare. Nu toate minciunile fac rău. Uneori cooperăm la minciună ca să ne păstrăm demnitatea socială, poate să păstrăm un mare secret. Spunem: „Ce cântec frumos!” „Dragă, nu arăți grasă îmbrăcată așa.” Sau minciuna clasică a epocii IT: „Tocmai am pescuit emailul tău din spam. Scuze că răspund cu întârziere.”
Uneori nu participăm benevol la minciună şi asta ne poate costa scump. Anul trecut, au existat fraude corporative de 997 miliarde dolari doar în SUA. E cu puțin sub un trilion de dolari. Reprezintă 7% din venitul național. Minciuna poate costa miliarde. Gândiți-vă la Enron, la Madoff, la criza ipotecară. În cazul agenților dubli și trădătorilor ca Robert Hanssen sau Aldrich Ames, minciunile ne pot trăda țara, compromite securitatea, submina democrația, pot duce la moartea celor care ne apără.
Minciuna e o treabă serioasă. Acest escroc, Henry Oberlander, a fost atât de eficient încât autoritățile britanice spun că ar fi putut submina întregul sistem bancar al Occidentului. Nu-l găseşti pe Google, nicăieri. A fost intervievat odată. A spus: „Uitați, am o regulă.” Regula lui Henry spunea: „Toți sunt dispuși să îți dea ceva în schimbul a ceea ce-şi doresc.” Asta-i esența problemei: Dacă nu vrei să fii mințit, trebuie să știi ce râvnești. Nu ne place să recunoaștem: ne cam dorim să fim soţi mai buni, soții mai bune, să fim mai inteligenți, mai puternici, mai înalți, mai bogați... și lista continuă. Minciuna încearcă să micşoreze prăpastia, să ne lege visele şi aspiraţiile despre cine şi cum am vrea să fim cu ceea ce suntem în realitate. O, cum mai micşorăm discrepanţele cu minciuni!
Într-o singură zi, studiile arată că ești mințit între 10 și 200 de ori. Da, multe sunt minciuni nevinovate. Dar alt studiu a arătat că necunoscuții mint de 3 ori în 10 minute la prima întâlnire. (Râsete) Ne şochează când auzim asta prima dată. Minciuna e incredibil de răspândită. În principiu, suntem împotriva minciunii. Dar dacă privești atent, se-ngroaşă gluma. Pe necunoscuți îi mințim mai mult decât pe colegi. Extrovertiții mint mai mult decât introvertiții. Bărbații mint de 8 ori mai mult despre ei decât despre altcineva. Femeile mint mai mult ca să protejeze pe altcineva. Într-un cuplu mediu ca durată, soţii îşi mint partenerul 1 din 10 dăţi. Poate credeţi că nu e bine. La necăsătoriţi cifra ajunge la 3 din 1."
Discursul poate fi urmărit mai jos, cu traducere în limba română.
--
Comentarii articol (11)