Prima dintre ele este aceea ca elevii si studentii vor putea fi angajati doar pe perioada vacantelor, iar cei 250 de lei pe luna se vor acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. Aceasta suma reprezinta doar un stimulent lunar acordat de ANOFM, astfel ca angajatorul va suporta, din fonduri proprii, diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat.
O alta conditie de indeplinit pentru a beneficia de acesti bani este ca anagajatorul sa faca dovada ca tanarul este angajat in baza contractului individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat durata vacantei. Poate fi si contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, contractul individual de munca incheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga.
Ultima, dar nu cea din urma conditie: angajatorul trebuie sa incheie o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor. In caz contrar, nu va beneficia de banii alocati lunar de ANOFM.
Sunt insa si cazuri in care angajatorii NU vor beneficia de acest stimulent financiar:
- Atunci cand incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
- Daca au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut in lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Comentarii articol (3)