"Cota unica va ramane la 16%, dar va fi nivelul maxim si vom introduce niste cote mai mici pentru salarii mai mici, respectiv 8% pentru salarii mai mici decat salariul minim pe economie si 12% pentru salarii mai mici de 1600 de lei", a spus Campeanu, citata de Mediafax.
Saptamana trecuta, si premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2013.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a mai declarat, marti, ca reducerea contributiei de asigurari sociale cu 5% si cresterea salariului minim la 800 au 840 de lei sunt masuri din programul de guvernare al USL si vor fi aplicate la pachet, dar nu pe bugetul PDL, ci dupa alegerile din toamna, scrie agentia de presa Mediafax.
"Aceste masuri le avem cuprinse in programul de guvernare, incepand cu anul 2013, dupa ce vom castiga alegerile. Este un program de guvernare pe patru ani si nu sunt masuri care sa se ia acum, intr-o perioada scurta, pe un buget construit cu filosofia PDL", a spus ministrul Muncii.
In momentul de fata, persoanele fizice sunt impozitate cu o cota unica de 16%, introdusa de Guvernul Tariceanu in 2005.
Potrivit Codului fiscal, persoanele care datoreaza impozit pe venit sunt:
- persoanele fizice rezidente;
- persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
- persoanele fizice nerezidente care obtin alte venituri decat cele din activitati independente sau dependente.
Cota unica de impozitare se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
- activitati independente;
- salarii;
- cedarea folosintei bunurilor;
- investitii;
- pensii;
- activitati agricole;
- premii;
- alte surse.
Comentarii articol (33)