ACCES GRATUIT
CITR: Companiile de stat s-ar putea privatiza cu succes prin reorganizare judiciara
Reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR), liderul pietei insolventei din Romania, considera ca interventia unui administrator judiciar in cazul companiilor de stat cu probleme ar duce la o reorganizare eficienta a activitatii, atragerea de investitori si privatizarea cu succes a acestora, potrivit unui comunicat remis redactiei AvocatNet.ro.
Articolul continuă mai jos
Potrivit documentului de presa, pricipalele probleme cu care se confrunta companiile de stat aflate in dificultate tin de dezechilibrul intre active si datorii (din care majoritatea istorice), de lipsa de lichiditati pentru activitatea curenta care duc la pierderi operationale constante, dar si de lacune de management.
Reprezentantii CITR sunt de parere ca, in acest context, reorganizarea judiciara asigura un managementul privat, iar puterile exorbitante conferite de lege administratorului judiciar inlesnesc masurile de restructurare si eficientizare a activitatii si pot duce la privatizarea cu succes a companiilor de stat, astazi supra-indatorate.
„La finalul celei de-a cincea misiuni a Fondului Monetar International in Romania, reprezentantii FMI atrageau atentia asupra unor probleme cu care se confrunta companiile de stat: cresterea arieratelor, intarzieri in privatizarea companiilor de stat si in implicarea managementului privat in conducerea acestora. Credem ca solutiile permise de lege in domeniul reorganizarii judiciare pot duce la tratarea fenomenului de supra-indatorare a companiilor de stat sub supravegherea unui administrator judiciar. Reorganizarea judiciara este un cadru institutional care permite tratarea supraindatorarii prin esalonare, reconversie sau chiar reducere a datoriilor. Pe de alta parte, prin atributele de mentinere sau denuntare a oricaror contracte sau de renegociere a clauzelor acestora, de separare a nucleelor de activitate viabila de cele care produc pierderi, de tratare supla a problemelor sociale, se ajunge la eficientizarea activitatii companiilor de stat. Situatia nu difera de cazurile companiilor private. Si exista deja in mediul privat cazuri de reorganizari de succes, care se pot extinde si in cazul companiilor de stat”, a declarat Vasile Godinca-Herlea, CITR.
Privatizarea companiilor de stat in procedura insolventei aduce o serie de avantaje pentru stat, se mai arata in comunicatul de presa.
Reprezentantii CITR arata ca un plan de reorganizare pune accent pe maximizarea averii si redresarea companiei, pe restructurarea interna a acesteia, duce la eliminarea activitatilor si activelor toxice, aduce masuri de revigorare a productiei, izoleaza si repune pe profit partile sanatoase, care au un impact direct de crestere a valorii participatiilor statului la aceste companii si implicit majoreaza sansele de reusita ale unui proces de privatizare.
"Prin planul de reorganizare o companie este redata circuitului economic ca afacere viabila", concluzioneaza acestia.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)