avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa in scopul reorganizarii activitatii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa in scopul reorganizarii activitatii

buna ziua,
as vrea sa va rog sa-mi explice cneva si mie:
ce conditii trebuie sa indeplineasca o soc. com. pentru a cere insolventa in scopul reorganizarii afacerii? ,ce acte si unde trebuiesc depuse?, e posibil daca se aproba aceasta insolventa banca sai ceara rambursarea creditului anticipat?.,sau trebuie sa astepte o perioada ? la fel si statul cu impozitele?, dar din partea soc. de leasing se poate face executare silita asupra camionului pt.intarzierea ratelor ?tot in contextul insolventei
va multumesc anticipat.
:">
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 11:04, 27 Ianuarie 2010
In cazul in care sunteti in insolventa aveti obligatia legala ca in termen de maxim 30 de zile de la aparitia starii de insolventa sa va declarati insolventa la Tribunalul in raza caruia aveti sediul.
In cazul in care starea de insolventa este iminenta (dar inca nu a survenit), de asemenea puteti sa va cereti singur deschiderea procedurii insolventei.
Cererea se formuleaza in temeiul Legii 85/2006 ( va recomand sa o cititi in intregime, se gaseste textul integral in brosuri la librarii sau pe diverse situri de internet, de ex, www.unpir.ro ), se timbreaza cu taxa judiciara de timbru de 120 lei si cu timbru judiciar de 0,15 lei.
La cerere, in cazul in care doriti reorganizarea, anexati o declaratie cum ca aveti intentia de reorganizare a activitatii, sau pur si simplu mentionati acest fapt in cerere.
De anexat trebuie sa anexati minim lista bunurilor societatii, lista creditorilor si lista creantelor de incasat ( dar acum cateva zile am vazut o astfel de cerere pe o jumatate de foaie, pentru o firma cu datorii de milioane de euro, fara absolut niciun alt act anexat, si admisa in termen de 3 zile de la inregistrare, deci orice e posibil...)
In cerere puteti mentiona dvs. administratorul judiciar a carui numire o doriti in dosarul dvs.
Cererea se judeca de urgenta in termen de maxim 5 zile de la inregistrare, in camera de consiliu.
Creditorii dvs. pot face opozitie la deschiderea procedurii ...dar practic acestea sunt f. greu de probat si de admis, pentru ca e aproape imposibil de demonstrat de catre terti ca un debitor care declara ca este insolvent, de fapt are bani :))
Reorganizarea este o poveste lunga si de obicei nu de succes. Planul de reorganizare trebuie sa fie temeinic facut pentru ca creditorii sa-l aprobe...
La deschiderea insolventei, banca poate fara probleme sa declare creditul scadent anticipat, daca exista o clauza in contract care ii da acest drept, si de obicei exista. Modificarea este ca nu poate executa silit bunurile firmei in insolventa - in schimb va executa garantii:)
Camionul cumparat in leasing va fi luat in posesie de firma de leasing, pentru ca nu este proprietatea dvs. Ratele restante si le vor recupera poate de la masa credala.
In privinta bunurilor firmei, de la deschiderea insolventei nu se pot face executari silite, ci toti creditorii trebuie sa se inscrie in tablou cu creantele lor si sa astepte...vremuri mai bune, cand veti produce profit din care sa-i platiti, daca aproba plan de reorganizare, sau lichidarea bunurilor firmei, din care sa fie platiti, daca in loc de reorganizare se trece la faliment.
puiu_luca a scris:
ce conditii trebuie sa indeplineasca o soc. com. pentru a cere insolventa in scopul reorganizarii afacerii?


,,, "si conditiile" ... ?

Buna ziua,
Citind mesajul anterior, constat un fapt curent la cei cu pregatire de baza juridica:
sunt "orbiti" de textul legii si uita ca, in esenta ei, insolventa este un fenomen economic si comercial.

Insolventa, in principiu, nu are nimic peiorativ: se poate intampla "oricui" si, cate odata, este chiar benefica tuturor partilor implicate.
Sunt cazuri in care SC in speta atinge pragul insolvabilitatii din cauza evolutiei pietii pe segmentul ei, a unor conjuncturi nefavorabile in incasarea unor creante catre terti, a unor greseli de marketing sau a unor erori de management, toate acestea fara a fi sustinute de o pierdere a esentei SC, si anume aceea de a produce totusi profit.
Starea de insolventa poate fi, in aceste conditii, temporara si/sau "reparabila".
Pentru a apara, atat creditorii cat si chiar SC in aceasta situatie, exista procedura supravegherii judiciare si a reorganizarii si, mai nou, procedura concordatului preventiv.
Pentru a se dovedii celor interesati ca SC este inca viabila, unul sau mai multi specialisti (tehnicieni si economisti) intocmesc "planul de reorganizare" care este in fapt un "plan de afaceri" in care se specfica ca "cash-flowul preconizat (dupa reduceri de personal, reorganizarea fluxului de productie, restrangerea activitatii, marketing adecvat, schimbarea managerilor, etc.) este suficient de mare pentru a asigura atat plata esalonata a datoriilor firmei cat si capitalul de lucru necesar functionarii sale (materii prime, utilitati, salarii, etc.).
Planul de reorganizare este elaborat si propus de SC pe cheltuiala sa sau de un Administrator special desemnat.
Daca planul este socotit fezabil si este ulterior aprobat de Adunarea creditorilor, el este pus in aplicare sub supravegherea Administratorului judiciar si a Judecatorului Sindic.
Se observa ca in aceste etape de procedura, rolul juristilor este f. redus, importante fiind aici aspectele tehnice, economice si de management ale activitatii SC.

Cu stima,

multumesc de informatii.
cat m-ar costa de exemplu daca mi-a-ti face dumneavoastra cereea ?
concordatul e mai avantajos de cerut?, avand in vedere ca nu am intrat in insolventa
eu am activitate in continuare numai ca datorita intarzierilor cu care incasam banii avem mereu penalitati mari la impozite catre stat, la ratele de leasing si catre banca si deoarece euro s-a scumpit ratele sant mai mari, nu mai reussc sa acopar cu banii incasati costurile in totalitate si sant mereu in urma si mereu dator....
va rog sa-mi spuneti daca intrarea in insolventa in scopul reorganizarii sau concordatul ar fi o solutie ,caci daca as castiga ceva timp cand banca si statul m-ar lasa in pace fara sa-mi calculeze penalitati ,poate mi-as reveni...sau gresesc ce ziceti?
va multumesc.
Acesta este un forum de discutii, si nu o piata de negocieri. Cererea este f. simplu de facut, dupa cum v-am spus se admit si cereri scurte si concise, judecatorul sindic nu vine la dvs. la firma sa verifice daca sunteti insolvent, ci pur si simplu admite cererea pe baza celor sustinute de dvs. in aceasta.
Concordatul preventiv este deocamdata in faza incipienta la noi, a intrat in vigoare abia de cateva saptamani...in principiu ati avea nevoie de acordul creditorilor in proportie de 2/3 din acestia...merge cand aveti unu-doi creditori mari si intelegatori, dar nu cand aveti creditori nerabdatori sa-si incaseze creantele, cum este statul, de exemplu:) Avantajul este discretia - nu se afiseaza peste tot starea de insolventa, ci firma apare tot in stare de functionare.
Va recomand sa cautati specialisti din localitatea dvs., care sa va poata asista practic in conceperea planului de reorganizare.
Nu uitati ca planul de reorganizare este o etapa ulterioara formularii si admiterii cererii de intrare in insolventa ( cam in 2-3 luni de la data intrarii in insolventa trebuie sa aveti planul finalizat, functie de termenele fixate de judecatorul sindic), astfel ca nu trebuie sa va cramponati acum, daca sunteti deja in situatia de insolventa ( nu va mai puteti acoperi datoriile scadente cu resursele financiare de care dispuneti) de redactarea planului.
Este suficient ca in cererea de deschidere a procedurii si sa precizati ca aveti intentia de reorganizare a activitatii, eventual anexati si o declaratie in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa si rate neachitate puiu_luca puiu_luca buna ziua, as vrea sa va rog sa-mi dati un sfat , am un credit la banca pe societate cu rata mare pe care in aceasta perioada nu o pot achita ,daca depun cere ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre termenii insolventa-faliment-procedura simplificata a insolventei. simonapopbarnescu simonapopbarnescu Buna ziua, va rog lamuritima in ceea ce priveste acesti termeni ce au in comun si care este diferenta? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Insolventa la cererea debitorului razvan_craiova razvan_craiova Buna ziua, Se poate introduce cerre de insolventa de catre debitor? Avem o linie de credit pe firma, iar banca ne-a anuntat ca nu o mai putem prelungi si va ... (vezi toată discuția)