avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa la cererea debitorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa la cererea debitorului

Buna ziua,
Se poate introduce cerre de insolventa de catre debitor?
Avem o linie de credit pe firma, iar banca ne-a anuntat ca nu o mai putem prelungi si va trebui returnata. Ne gandeam sa intram in insolventa pentru ca nu vom putea returna toti banii la banca. Linia de credit este garantata cu un contract de fidejusiune pe un apartament pe care mai exista o ipoteca.
Intrebarile mele sunt::
1. E o solutie insolventa, sau mai bine incercam sa ne intelegem cu banca ?
2. In caz de insolventa banca mai poate incerca sa recupereze datoria prin vanzarea acelui apartament? Ce se intampla cu cealalta ipoteca pe apartament?
3. Care va fi situatia celorlalti furnizori? Banii din incasarile curente vor fi directionati doar spre achitarea datoriei? Pentru ca atunci ne vom bloca la toti furnizorii...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdanakm , utilizator 17:57, 5 Decembrie 2012
SFAT - cel mai bine va intelegeti cu BANCA.
Da -cererea introductiva se poate face -art.26 (1) din L.85/2006(insolventa)-si de catre debitor.
Administrarea societatii nu o mai faceti dv.ci un lichidator judiciar desemnat de instanta (judecatorul sindic).
DAR MARE ATENTIE !!! in cazul in care cererea se constata ca este introdusa cu rea credinta atrage dupa sine raspunderea patrimoniala a pers.juridice cat si pers.fizica.
Daca se ajunge in aceasta situtie banca sau mai bine spus bancile in cazul dv.vor scoate imobilul la vanzare spre as acoperi creditele dar mare atentie la cum au scazut valorile pe piata imobiliara sar putea sa ramaneti DATOR.
Primi ce se vor indestula din lichiditatile firmei si tot ce se poate valorifica din firma sunt,-datoriile catre bugetul statului ,restante ITM,.....si ultimi ceilalta creditori in functie de valoare ,etc...
FURNIZORII (creditorii ,cum le spune legea)dv.nu mai incaseaza nici un ban din momentul deschiderii procedurii de insolventa.
ATENTIE -ca sa puteti introducerea cererea trebuie sa aveti datorii mai mari de 30.000 lei.
astept mai multe detalii de la dv. -POATE MEDIATI CU BANCA O REEASALONARE LA PLATA SAU O PERIOADA DE GRATIE...
Astept amanunte!
Evident, banca vrea banii inapoi. In cazul cand cereti deschiderea procedurii insolventei, daca are motive, banca poate face opozitie impotriva deschiderii procedurii urmand ca judecatorul sindic sa decida daca se admite opozitia si se revoca deschiderea procedurii, sau se respinge opozitia. Furnizorii neplatiti se vor inregistra creditori impotriva societatii. Banca poate sa-i solicite judecatorului sindic permisiunea pentru scoaterea la vanzare a apartamentului, in anumite conditii, chiar si dupa deschiderea procedurii insolventei, daca apartamentul este proprietatea societatii insolvente. Daca apartamentul este al unei alte persoane fizice sau juridice (posibil administratorul societatii), banca poate trece la executarea garantiei numai in masura in care si pentru sumele pe care nu le poate recupera de la societatea insolventa titulara a liniei de credit. Fidejusorul raspunde doar daca cel pentru care a garantat nu achita suma cuvenita creditorului, putand sa trimita creditorul sa execute mai intai bunurile cunoscute ca apartinand debitorului. Cand debitorul este declarat insolvabil, prin hotararea de deschidere a procedurii insolventei, fidejusorul nu mai poate bloca urmarirea impotriva sa cu trimitere la bunurile debitorului. Fidejusorul executat de banca are dreptul sa se inscrie creditor impotriva societatii cu suma platita efectiv, dobanzi, cheltuieli provocate de urmarire si orice alte daune. O alta optiune a fidejusorului este sa se substituie in drepturile bancii, daca realizeaza plata sumei datorate de debitorul insolvent. Cand creditorul banca este nevoit sa se indrepte impotriva fidejusorului pentru ca debitorul este insolvent si a pierdut garantiile pe care si le luase (gajuri, ipoteci asupra bunurilor debitorului, bunuri care au disparut din patrimoniul debitorului sau au fost instrainate), fidejusorul are dreptul sa invoce stingerea obligatiei sale motivand culpa sau neglijenta creditorului. Banuiesc ca acel contract de fidejusiune este incheiat cu o alta persoana decat titularul liniei de credit, acea persoana garantand cu toate bunurile ei faptul ca societatea isi va respecta obligatia de restituire a creditului. Foarte interesanta devine situatia daca fidejusorul este administratorul societatii insolvente, iar raportul intocmit de administratorul/lichidatorul judiciar ii imputa fostului administrator starea de insolventa a societatii.
Gestionarea sumelor pe care le va incasa si plati societatea insolventa dupa data deschiderii procedurii se va realiza de catre administratorul/lichidatorul judiciar, respectand niste reguli ale legii insolventei.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Multumesc pentru informatii.
Creditul respectiv este de 75000 lei. Cum putem demonstra ca nu suntem de rea credinta? Dorim sa continuam activitatea si sa platim datoriile, dar esalonat. Cum mai putem plati datoriile daca lichidatorul plateste mai intai datoria bancii ...neplatind si ceilalti furnizori ...blocaj total.
Ipoteca pe apartament este pentru un credit pe alta firma, cu actionari diferiti. Banca noastra (cu fidejusiunea) poate "intra" peste cealalta si sa o oblige sa vanda apartamentul?

Alte discuții în legătură

Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)
Insolventa Barabas Reka Barabas Reka As dori sa vad niste pareri in legatura cu insolventa, de fapt intrebarea ar fi care situatie este mai avantajoasa pentru o societate, daca introduce firma ... (vezi toată discuția)