- Profesii libere vs profesii liberale
Problematica activitatilor independente
Totul porneste de la Codul Fiscal. Activitatile independente sunt activitatile comerciantilor si a celor care sunt autorizati pe OUG 44/2008, activitatile profesiilor liberale si a celor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
- Modul de autorizare
-profesiile liberale NU se autorizeaza prin Registrul Comertului, ci ele se inregistreaza fiscal prin depunerea unei declaratii fiscale( formularul 070) la ANAF.
-cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala: nu se inregistreaza nici la Registrul Comertului, nici prin declaratia 070. Acestia trebuie sa depuna la ANAF declaratia 020
- Depasirea plafonului de TVA
-la activitatile independente exista o particularitate privind inregistrarea din punct de vedere al TVA: plafonul se considera NU la incasare, ci la valoarea facturilor emise, respectiv a prestarii servicii/livrarii marfii ( VEZI exemplu in emisiune).
-referitor la cheltuieli, cheltuiala se considera efectiva, deci se inregistreaza, la momentul la care s-a platit efectiv si nu la momentul la care am primit factura.
- Controale ale Fiscului
-exista chiar un caz concret in care o persoana nu s-a inregistrat fiscal, organul fiscal i-a emis o decizie de impunere si i-a stabilit impozit pe venit pe toata suma, nu i-a admis cota forfetara de cheltuieli.
-trebuie mentionat ca exista spete in care daca persoana care obtine venituri din drepturi de autor foloseste baza materiala a platitorului de venit NU i se acorda deducerea de cheltuiala forfetara.
- Ce trebuie sa retinem?
Ca nu difera cu absolut nimic controlul fiscal al unei activitati independente fata de un control la o societate comerciala.
Atentie: vremurile de acum 10-15 ani in care, ca sa se mai regleze TVA-ul, se emitea o factura de prestari servicii s-au dus. Organele de control, in momentul in care constata ca o operatiune este nereala, mentioneaza in procesul verbal de control acest lucru, estimeaza suma si intocmesc dosar penal. Sunt foarte multe cazuri pe sume si mai mari si mai mici. Exista chiar un caz in care o intreprindere individuala a efectuat achizitii intracomunitare din Austria la o valoare foarte mare fara a le inregistra in evidenta fiscala si fara a declara veniturile. Autoritatile fiscale din Austria au cerut verificarea intreprinderii, iar Fiscul din Romania a procedat la intocmirea unui dosar penal.
Pentru a afla mai multe detalii despre problematica activitatilor independente, urmareste emisiunea AvocatNet.ro:
Prezentator: Valentina Sgarbura, managing partner Advise Expert Accounting
Producator: Anca Dumitrescu, director editorial AvocatNet.ro
Comentarii articol (9)