Si iata cum chinul nostru fiscal, inceput in urma cu peste 20 de ani printr-o nunta - fara dar - intre fisc si contribuabil, continuat peste timp de ministri care bulversau legislatia fiscala in privinta accizelor – si nu numai - impunand taxa pe scaunele din restaurante – restaurante in care se serveau prin anul 2007, palinca si caltabos, ramase de la cheful inceput in 1996 – ajunge la momentul culminant in 2010. Prin aparitia – ca sa dam numai un exemplu – a unei OUG nr. 58/2010 care reuneste neputintele altor doi ministri – ale ministrului muncii si ale celui al finantelor, … si nu se mai sfarseste nici azi cand, in cursul unui an, se aplica doua moduri de calcul, determinare si virare a contributiilor sociale, unul aplicabil pentru primele sase luni ale anului, conform deja celebrei OUG nr. 58/2010 modificata de OUG nr. 82/2010, iar celalalt, aplicabil conform OUG nr.125/2011 pentru ultimele sase luni ale anului 2012.
Dar decat sa ne punem intrebari existentiale, care in urma cu cu foarte multi ani – prin secolul trecut - pareau mai degraba vesele decat triste, pe acea vreme fiscul facea control, nu in metru antic, dar in mod sigur ceva mai degajat (nu aveau un ”dead-line” de 2 luni de zile care sa se lase cu demiteri/demisii in alb sau in alte culori), pentru ca nu s-ar explica altfel vorbele lui Pastorel atribuite unui CONTRIBUABIL care depunea o contestatie la fisc:
”Contestaþie fiscala
N-am venit
Ca am venit;
Am venit
Ca n-am venit.”
Mai bine sa pornim la drum prin a va prezenta, pentru inceput, continutul pe scurt al lucrarii noastre, care prin folosirea unui limbaj accesibil, dezbracat – pe alocuri – de tehnicitati inutile, se adreseaza ṣi celor direct implicaṭi, in calitatea lor de:
- comercianti (PFA – persoane fizice autorizate, II – intreprinderi individuale, IF – intreprinderi familiale),
- profesii liberale (avocati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti, mediatori, auditori financiari, experti contabili, consultanti fiscali, practicieni in reorganizare si lichidare, traducatori/interpreti autorizati, medici, medici dentisti, medici veterinari, asistenti medicali, tehnicieni dentari, psihologi, arhitecti, sportivi, arbitri sportivi etc),
- persoane care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala
-drepturi de autor (scriitori, compozitori, artisti plastici, actori, jurnalisti etc) si drepturi conexe dreptului de autor (artisti interpreti sau executanti, producatori de inregistrari sonore, producatori de inregistrari audiovizuale, producatori de emisiuni radio si tv etc),-brevete de inventie, marci de fabrica si de comert, know-how etc,
Am incercat sa prezentam in materialul nostru aspecte legate de :
- Definirea veniturilor din activitati independente
- Autorizarea activitatilor independente (Registrul comertului si organismele profesionale)
- Depunerea si completarea declaratiei de inregistrare fiscala (Codul de inregistrare fiscala – CUI,CIF)
- DECLARAREA CA PLATITOR DE TVA LA INFIINTARE (inainte de realizarea unor operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere) - avantaje si dezavantaje
- Conditiile in care veniturile din activitati independente – obtinute dupa inceperea activitatii – ne obliga la inregistrarea in scopuri de TVA. Depasirea plafonul de 35.000 euro privind incasarile.
- CONTRIBUTIILE SOCIALE datorate de persoanele care obtin venituri din activitati independente. Contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat ( pensii ). Contributia la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (fondul de sanatate). Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj. Sau, ce contributii sociale datorez (OUG 58/2010 - cas, cass, somaj etc, Codul fiscal - art.29621 ) ?
- Stabilirea si declararea VENITULUI ANUAL ESTIMAT. Stabilirea si declararea VENITULUI NET ANUAL IMPOZABIL (impozitul pe venitul anual efectiv realizat) . Declaratii si termene de depunere pentru venitul anual estimat, venitul net anual impozabil, contributiile individuale (pensii, sanatate, somaj).
- Venituri impozabie / neimpozabile si cheltuieli decuctibile / nededcuctibile
- Conditiile in care persoanele care obtin venituri din activitati independente pot avea SALARIATI PROPRII (angajati cu Contract individual de munca conform Codului muncii)
- Obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale (CASELOR DE MARCAT). Exceptarea de la utilizarea caselor de marcat pentru anumite categorii de activitati independente.
- Documentele obligatorii privind inregistrarea veniturilor si cheltuielilor (facturi, bonuri fiscale etc). evidenta contabila si registrele obligatorii
- ORGANELE DE CONTROL competente in verificarea activitatilor independente. Legislatie aplicabila. Sanctiuni contraventionale (amenzi). Aspecte de natura penala (infractiuni).
- Dobanzi si penalitati datorate de persoanele care obtin venituri din activitati independente pentru neachitarea sau achitarea cu intarziere a obligatiilor fiscale ca urmare a titlurilor de creanta constand in propriile declaratii sau a titlurilor de creanta emise de organele fiscale in temeiul Codului de porcedura fiscala
- Conditiile de desfasurare a unei activitati independente intr-o tara UE sau NON - UE
- Obligatiile comerciantilor si profesiilor liberale privind respectarea Legii nr. 656 din 7 decembrie 2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism
- Conditiile in care o activitate independenta poate fi reconsiderata ca activitate dependenta prin aplicarea exclusiva a prevederilor codului fiscal, prevederi care prevaleaza fata de orice alte acte normative romanesti.
Restul il veti afla accesand: http://www.confisc.ro/index.php/book/show/id/66, consultand cartea care va va lamuri, speram noi, in ceea ce priveste ”problemele” fiscale sensibile, delicate si deloc primavaratece ale comerciantilor si ale profesiilor liberale.
Nicolae Mandoiu si Suteu N. Alexandru
Comentarii articol (2)