Normele de aplicare a OUG nr. 17/2012 au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 367, din 30 mai 2012 (Ordinul MFP/CNAS/CNPP nr.772/163/198/2012).
Actul normativ stabileste ca sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie astfel:
- pentru sumele retinute in perioada ianuarie—martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie—august 2012;
- pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011—aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.
Transele lunare pentru sumele din ianuarie-martie 2011 se stabilesc prin cumularea diferentelor de pensii nete corespunzatoare lunilor ianuarie, februarie si martie 2011, suma rezultata urmand a fi impartita in 3 parti egale.
In cazul in care, in urma acestei operatiuni, rezulta subdiviziuni ale leului, acestea se inmultesc cu 3, iar suma rezultata se aditioneaza la diferenta de restituit in prima transa, prin rotunjire la leu.
Restituirea sumelor percepute gresit pensionarilor se face din oficiu de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
Plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.
Suma care se restituie titularului se evidentiaza distinct pe talonul de plata a drepturilor de pensie.
"Restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra intregului cuantum al pensiei si contributiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra partii din pensie care depaseste 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare.", explica Ordinul Casei Nationale de Pensii Publice.
De asemenea, actul normativ precizeaza ca sumele reprezentand diferente de plata la impozitul pe veniturile din pensii, dupa recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011—30 aprilie 2012, se fac venit la bugetul de stat.
Pentru inscrierile noi la pensie, precum si pentru pensiile recalculate din perioada 1 ianuarie 2011—30 aprilie 2012, restituirea sumelor retinute in plus in aceasta perioada, se face corespunzator fiecarei luni pentru care s-a acordat pensia/pensia recalculata, indiferent de data comunicarii la plata in sistem centralizat. Calculul acestor sume se face de catre casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
Ce se intampla cu pensionarii care ies din sistem inainte de finalizarea platilor
Ministrul Muncii a explicat dupa adoptarea OUG nr. 17/2012 ca banii incasati in plus pentru CASS de la pensionari vor fi restituiti numai titularului, si nu familiei sau mostenitorilor.
"As vrea sa stiti urmatorul lucru, ca daca un pensionar are o datorie catre stat, daca persoana decedeaza, acea datorie nu este preluata de mostenitori. Deci pensia reprezinta o institutie separata in Romania, si-a constituit niste reguli de-a lungul a 100 de ani si incercam sa le respectam in favoarea pensionarului. Dar, va spun, asa cum noi nu transferam debitul pensionarului asupra mostenitorului, nici aceasta suma care i se cuvine titularului nu va fi transferata mostenitorilor", a argumentat Mariana Campeanu.
Ministrul muncii, contrazis de dreptul comun
Pe de alta parte, Laura Mihalcea, avocat la societatea de avocatura Ionescu si Sava, a aratat ca "In conditiile dreptului comun, drepturile de pensie neincasate pana la decesul pensionarului se transmit catre mostenitorii acestuia. Nu exista nicio lege speciala care sa interzica acest aspect".
Avocatul este de parere ca nici OUG nr. 17/2012 nu interzice acest aspect. La art. 2 alin. 4 din OUG se prevede : „plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile art. 1 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni” – ceea ce inseamna ca daca pensionarul e in viata, sumele incasate in mod ilegal se restituie odata cu pensia, in mod esalonat. Prin acest articol nu este specificat expres ca plata se restituie numai pensionarilor, ci articolul trebuie interpretat ca, in cazul in care plata se face catre pensionari, acesta se face odata cu pensia, conform articolului precizat.
"Deci, in cazul in care plata nu se face catre pensionar, intrucat pensionarul a decedat, acest articol nu este aplicabil, devenind incident dreptul comun", puncteaza mai departe avocatul de la Ionescu si Sava.
Astfel, potrivit Laurei Mihalcea, baza legala care le ofera dreptul mostenitorilor sa incaseze sumele retinute in mod ilegal este dreptul comun, si anume: art. 644 si urm., art. 650 si urm. din vechiul Cod civil, respectiv art. 953 si urm. din noul Cod civil. Bineinteles, pentru ca mostenitorii sa incaseze sumele in discutie este necesar ca acestia sa se deschida succesiunea si apoi sa o accepte (altfel, nu ar avea calitatea de mostenitori, si implicit, nici dreptul de a culege de pe urma defunctului aceste sume).
Aceeasi prevedere este regasita si in Normele de aplicare a OUG nr. 17/2012, astfel ca problema nu este deloc elucidata.
Mai mult decat atat, avocatul demonteaza si argumentatia ministrului Muncii referitor la datoriile pensionarului catre stat care nu sunt transferate mostenitorilor.
"Daca un pensionar are o obligatie de natura patrimoniala catre stat si nu a executat-o pana la decesul sau, aceasta obligatie se transmite mostenitorilor in conditiile dreptului comun. Statul are dreptul sa ceara aceste datorii si din cate stiu le cere", a explicat Laura Mihalcea.
Legea pensiilor naste si mai multe semne de intrebare
In acelasi timp, multe persoane au argumentat ca, in baza art. 120 din Legea pensiilor (Legea nr. 263/2010), mostenitorii au dreptul sa primeasca banii din CASS incasat gresit de stat, in cazul in care pensionarii decedeaza pana la recuperarea integrala a sumelor.
Acest articol stabileste ca:
Art. 120. - (1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.
Normele de aplicare pentru Art. 120. din Legea pensiilor
Art. 80. - (1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
- cerere (anexa nr. 9);
- certificatul de deces, in original si in copie;
- actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
- certificatul de mostenitor (original si copie);
- copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Avocatul Laura Mihalcea este de parere ca acest articol 120 este interpretabil.
"Consider ca se poate interpreta in sensul ca sumele retinute in mod ilegal se incadreaza in ipoteza „drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces”, deoarece aceste sume reprezinta de fapt parti din drepturile de pensii (pe care statul le-a retinut in mod ilegal), ce se cuvin pensinarilor conform noii OUG si care vor fi considerate incasate abia in momentul in care se restituie ultima transa din totalitatea sumelor retinute in mod ilegal. Astfel, in cazul in care pensionarul decedeaza inainte de restituirea integrala a sumelor retinute in mod ilegal, atunci mostenitorii acestuia au dreptul sa faca o cerere pentru restituirea acestor sume. Asa cum specifica articolul, aceasta restituire se face tot in conditiile dreptului comun, neexistand prevederi speciale in acest sens", arata Mihalcea.
Reamintim ca, prin Decizia nr. 223 si Decizia nr. 224 din data de 13 martie 2012, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiilor de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Curtea a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.
Deciziile nr. 223 si 224 au fost publicate in Monitorul Oficial, nr. 236 din 18 aprilie 2012.
Potrivit motivarii CCR, categoria de venituri asupra careia poarta sarcina fiscala - contributia de asigurari de sanatate - sunt veniturile din pensie; sarcina fiscala este stabilita asupra diferentei dintre cuantumul pensiei si suma deductibila de 740 lei, iar prin modalitatea concreta de calcul al acestei sarcini fiscale se ajunge, in privinta tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor concret, la plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat a cotei de 5,5% aplicata asupra diferentei mentionate si la scutirea totala de la plata contributiei a sumei deductibile de 740 lei.
Puteti consulta OUG nr. 17/2012 in sectiunea de Legislatie sau pur si simplu accesand acest link.
Comentarii articol (12)