Angajatorii care creeaza locuri de munca pentru tinerii pana in 25 de ani ar putea fi scutiti de plata a 50% din cotele de contributii sociale obligatorii, se arata intr-o propunere legislativa inregistrata pentru dezbatere la Senat. Reducerea se acorda, insa, doar daca tinerii sunt angajati pe o perioada de minim 3 ani si sunt absolventi sau urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior.
Initiativa legislativa ce prevede reducerea la jumatate a cotelor de contributii sociale pentru angajatorii care creeaza locuri de munca pentru tineri a fost inregistrata la Senat la sfarsitul lunii martie, de cativa deputati PD-L, impreuna cu reprezentanti ai minoritatilor. Acestia sustin, in expunerea de motive, ca "in Romania,
somajul in randul tinerilor a crescut alarmant in ultimii ani, mai ales somajul in randul tinerilor in varsta de pana la 25 de ani".
Astfel, au elaborat proiectul de lege prin care stabilesc ca cei care angajeaza tineri in varsta de pana in 25 de ani
sa beneficieze de o reducere de 50% la cotele de contributii sociale obligatorii datorate la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Reducerea va fi acordata, insa,
doar daca angajatorul angajeaza tineri care urmeaza o institutie de invatamant superior sau sunt absolventi ai acesteia,
pentru o perioada de minim 3 ani. Totodata, aceasta reducere se va aplica numai in conditiile in care angajatorul nu a efectuat disponibilizari de personal din initiativa sa in ultimele 3 luni de la solicitare.
Propunerea legislativa stabileste inclusiv termenele de la care se aplica reducerea, astfel ca scutirea de la plata contributiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, se va acorda incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca. In schimb, daca tanarul va fi angajat incepand cu data de intai a lunii, reducerea se aplica incepand cu aceasta data.
Potrivit initiatorilor, aplicarea unei astfel de masuri
ar stimula crearea de noi locuri de munca in randul tinerilor, in conditiile in care, in prezent, in jur de 80.000 de absolventi de liceu si de facultate nu reusesc sa-si gaseasca o slujba. Mai mult decat atat, deputatii subliniaza faptul ca, in 2011, aproximativ 22% din tineri nu erau incadrati in munca, acest procent fiind in crestere constanta.
"Aceasta propunere legislativa ar duce la crearea unei masuri active pentru stimularea crearii de noi locuri de munca in randul tinerilor, cu efecte positive pentru cresterea ocuparii fortei de munca, reducerea somajului si cresterea veniturilor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul asigurarilor de sanatate, bugetul de somaj si la bugetele locale", se mai precizeaza in expunerea de motive.
Proiectul de act normativ si-a inceput recent parcursul legislativ in Parlament, astfel ca, momentan, este inregistrat la Senat pentru dezbatere. Consiliul Legislativ a avizat favorabil initiativa, insa votul final il va da Camera Deputatilor, care este forul decizional.
Comentarii articol (0)