Buna ziua,
Daca firmele angajeaza someri cu varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, societatile sunt scutite pe o perioada de un an de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj si beneficiaza pe aceeasi perioada de o suma lunara pentru fiecare angajat, egala cu valoarea indicatorului social in vigoare. In schimb, pentru beneficiile acordate, antreprenorii trebuie sa mentina angajatii minim doi ani in companie.
Deasemenea ,pe o perioada de 12 luni, statul scuteste firmele de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta studentilor angajati, si primesc in schimb lunar, echivalentul a 1,5% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior, 1,2% valoarea indicatorului pentru absolventii de invatamant secundar superior (sau invatamant postliceal) si o suma egala cu valoarea aceluiasi indicator pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii.
In cazul in care se ia in calcul competenta profesionala a studentilor, este bine de stiut ca angajatorii pot cere finantare din bugetul de somaj si pentru pregatirea profesionala a proaspetilor absolventi. Astfel, toate cheltuielile necesare pentru instruirea competitiva a noilor angajati vor fi suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Pentru aceste facilitati firmele sunt, la randul lor, obligate sa mentina persoanele angajate cel putin 3 ani de la data incheierii contractului de munca. In cazul in care raporturile de munca ale absolventilor inceteaza inainte de indeplinirea celor 3 ani, antreprenorii vor fi penalizati si obligati, in consecinta, sa restituie, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare absolvent, la care se adauga si dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu. In plus, daca relatiile profesionale sunt mentinute si dupa expirarea celor trei ani, antreprenorii beneficiaza pentru fiecare an urmator, de un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajator pentru aceste persoane, subventii acordate pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei de mentinere a raporturilor de munca.
Nu veti primi niciodata beneficii ci numai facilitati cu scop de a stimula angajatorii care creeaza noi locuri de munca si/sau angajeaza persoane din randul somerilor si absolventilor. Beneficiile le obtineti prin rezultatele activitatii firmelor la care sunteti asociat sau pe care le administrati.
Art. 77. - Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin:
a) subventionarea locurilor de munca;
b) acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca;
c) acordarea unor facilitati.
Ocupa mult spatiu pentru a fi redate aici dar le puteti gasi in legea 76/2002, art.77 la 94.
Luati legatura cu AJOFM si cititi Legea 76/2002, actualizata, din care va redau:
Art. 84>3. - (1) Angajatorii care creează noi locuri de muncă şi care încadrează în muncă, pe locurile de muncă nou-create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă pentru o perioadă de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrării în evidenţa acestor agenţii beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 3 ani.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi să restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană încadrată în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(3) Nu beneficiază de măsura de stimulare prevăzută la alin. (1) angajatorii care într-o perioadă de un an anterioară datei încadrării în muncă în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevăzută la respectivul alineat.
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.