avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare somer-facilitati 2012
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare somer-facilitati 2012

Buna ziua. Ma intereseaza daca un angajator, care doreste sa incadreze in munca, cu CIM pe perioada nedeterminata si salar minim pe economie, o persoana in varsta de 32 ani, care in prezent primeste ajutorul de somaj( care expira in 26.01.2013), beneficiaza de facilitati fiscale (scutiri de plata la contributii sociale sau subventii)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: psf , utilizator 15:03, 4 Decembrie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.

(n.m. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

Art. 86.
(1) Pentru crearea de noi locuri de muncã prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unitãţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activitãţi independente desfãşurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, credite în condiţii avantajoase.

(2) Creditele se acordã în baza unor proiecte de fezabilitate, proporţional cu numãrul de locuri de muncã ce vor fi create, pentru o perioadã de cel mult 3 ani, pentru investiţii, inclusiv perioada de graţie de maximum 6 luni şi, respectiv, un an pentru asigurarea producţiei, cu o dobândã de 50% din dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României.
...

Art. 93.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii, beneficiazã de reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj.

(2) Reducerea contribuţiei se acordã începând din anul fiscal urmãtor, pentru o perioadã de 6 luni, şi constã în diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat în condiţiile prevãzute la alin. (1) din numãrul mediu scriptic de personal încadrat cu contract individual de muncã din anul respectiv.

2. Informatii mai amanuntite primiti de la Agentia de Somaj.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare din somaj florin_teodor florin_teodor Buna ziua, as dori sa stiu de ce avantaje beneficiez ca si SRL daca angajez o persoana care se afla in somaj cu contract de munca pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o parere adrian_huned adrian_huned Sincer sunt putin nedumerit cu o problema, daca m-am angajat acum in timp ce sunt in somaj, ce facilitati are angajatorul? nu de alta dar am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Vreau stiu daca pot fi angajata numai sase luni, adica pana nasc, si ce beneficii are firma pentru ca angajeaza un somer annatim1 annatim1 Buna! Sunt insarcinata si voi naste in luna august 2012 ; pana la 1 februarie sunt somera si doresc sa ma angajez la firma unui prieten de familie pentru ca ... (vezi toată discuția)