Fiecare alegator va prezenta un document valabil care atesta identitatea, iar membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifica inscrierea in lista electorala. Dupa verificare, membrii BSV vor incredinta alegatorului buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat".
Buletinele de vot contin numele si prenumele candidatilor, iar ordinea acestora se stabileste astfel: pentru listele partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale ordinea se stabileste in urma tragerii la sorti, in timp ce pentru candidatii independenti, ordinea va fi cea a inregistrarii candidaturilor.Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, candidatii si alegatorii au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In asemenea cazuri, identitatea celui in cauza se va stabili de presedintele BSV prin orice mijloace, iar daca se dovedeste intemeiata contestatia, se vor sesiza autoritatile politienesti, iar alegatorul va fi oprit de la vot.
Alegatorii vor vota separat, in cabine de vot inchise, aplicand stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.
Avand in vederea faptul ca, potrivit legii, votul este secret, prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Totusi, in cazul in care alegatorul nu poate vota singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el.
Atentie! Potrivit legii, insotitorul NU poate fi unul dintre candidatii in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva!Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. Votul va fi valabil si in cazul in care optiunea alegatorului este evidenta, desi stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului. Citeste aici mai multe despre cauzele care atrag anularea buletinului de vot.
La iesirea din cabina de vot, alegatorul va restitui stampila cu mentiunea "votat" membrilor BSV, care vor aplica stampila si pe documentul de identitate, mentionand data scrutinului.
Conform legii, presedintele BSV poate lua masuri in cazul in care un alegator petrece prea mult timp, nejustificat, in cabina de votare.
Toate articolele din sectiunea Alegeri Locale 2012 sunt disponibile aici.
Comentarii articol (14)