In data de 9 decembrie, in intervalul 7:00-21:00, alegatorii se vor prezenta, cu un document valabil care le atesta identitatea, la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul.
Important! Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta.
Citeste AICI ce documente se vor prezenta la sectia de votare, iar AICI unde se voteaza duminica.
Atentie! Potrivit unei informari recente a Ministerului Administratiei si internelor, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor vor elibera carti de identitate inclusiv sambata si duminica, pentru ca persoanele care vor sa participe la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, dar nu detin documente valabile, sa isi exercite acest drept.
Conform datelor anuntate astazi de Biroul Electoral Central, numarul total de alegatori este de 18.248.414.
Cum se procedeaza la sectia de votare?
Conform Legii nr. 35/2008, actul normativ care reglementeaza cadrul legal pentru desfasurarea alegerilor parlamentare, fiecare alegator va prezenta documentul de identitate, iar membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifica inscrierea in lista electorala. Dupa verificare, membrii BSV vor incredinta alegatorului buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat".
Vezi modelul buletinelor de vot in fisierul atasat.
Dupa ce primesc buletinele si stampilele de vot, alegatorii vor vota separat, in cabine de vot inchise, aplicand stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.
Avand in vedere faptul ca, potrivit legii, votul este secret, prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Totusi, in cazul in care alegatorul nu poate vota singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el.
Atentie! Potrivit legii, insotitorul NU poate fi observator sau membru al biroului electoral al sec?iei de votare si nici candidat in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva!
Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. In schimb, daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat sau daca alegatorul a aplicat gresit stampila, buletinul va fi anulat si se va da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior si in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
AvocatNet.ro a scris AICI mai multe despre cauzele care atrag anularea buletinului de vot.
La iesirea din cabina de vot, alegatorul va restitui stampila cu mentiunea "votat" membrilor BSV, care vor aplica stampila si pe documentul de identitate, mentionand data scrutinului.
Potrivit Legii nr. 35/2008, candidatii si alegatorii au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In asemenea cazuri, identitatea celui in cauza se va stabili de presedintele BSV prin orice mijloace, iar daca se dovedeste intemeiata contestatia, se vor sesiza autoritatile politienesti, iar alegatorul va fi oprit de la vot.
In plus, acelasi act normativ stabileste ca presedintele BSV poate lua masuri in cazul in care un alegator petrece prea mult timp, nejustificat, in cabina de votare.
Toate articolele din sectiunea Alegeri Parlamentare 2012 sunt disponibile aici.
Comentarii articol (14)