Concret, acest proiect pune in practica art. 28 din Codul rutier, care stabileste ca "Evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie se tine de catre politia rutiera, in conditii stabilite prin ordin al ministrului internelor si reformei administrative".
Astfel, potrivit reglementarilor cuprinse in proiectul publicat de MAI, evidenta permiselor retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie se tine de politia rutiera din cadrul Politiei Romane, prin intermediul aplicatiei informatice „ABATERI”.
Cine are dreptul sa faca inregistrari in aplicatia informatica
Mentiunile privind permisele retinute si sanctiunile aplicate se introduc in aplicatia informatica „ABATERI” de catre politia rutiera competenta teritorial, care poate fi Sectia de Politie Autostrazi, Brigada Rutiera sau serviciul rutier pe a carei/carui raza de competenta a fost constatata fapta comisa de un conducator auto.
Cum va functiona aplicatia informatica
Pentru a se inregistra in aplicatia informatica toate contraventiile la regimul circulatiei publice si sanctiunile aferente, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, incheiate de ofiterii si agentii de politie rutiera se transmit in termen de 24 de ore, in copie, politiei rutiere competente teritorial, care va introduce datele in aplicatia informatica „ABATERI”.
Un exemplar al procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor se pastreaza o perioada de 5 ani, calculata de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta.
Proiectul de ordin mai precizeaza ca mentiunile privind permisele de conducere retinute se introduc in evidenta ABATERI in baza rapoartelor de retinere intocmite de catre agentii constatatori.
Istoricul unui sofer poate fi sters
Mentiunile privind permisele retinute si sanctiunile aplicate, implementate in aplicatia informatica ABATERI, se sterg automat in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta, desi in prezent ele erau pastrate pentru o perioada nelimitata de timp.
Totusi, aceasta regula nu se aplica pentru cazurile in care unui conducator auto i-a fost anulat permisul auto:
- ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni care au avut ca rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsite datorita nerespectarii regulilor de circulatie;
- ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice;
- ca urmare a existentei unei hotarari judecatoresti definitive care prevede aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de autovehicule;
- cand permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, precum si atunci cand a fost obtinut in perioada in care titularul permisului de conducere era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice.
De asemenea, in cazul in care inregistrarea in aplicatia informativa "ABATERI" s-a facut pe baza unor procese verbale de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor, care au fost ulterior anulate, inregistrarile din aplicatie se sterg in 30 de zile de la data la care politia rutiera competenta teritorial a luat la cunostinta de hotararea definitiva si irevocabila prin care s-a anulat procesul verbal.
"In cazul suspendarii exercitarii dreptului de a conduce al conducatorului de autovehicul sau tramvai pentru fapta urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, atunci cand instanta de judecata a dispus, dupa caz, achitarea sau incetarea procesului penal, precum si atunci cand procurorul a dispus, dupa caz, neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, mentiunile privind suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se sterg automat din aplicatia informatica „ABATERI” in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care au fost dispuse solutiile in cauza", mai precizeaza proiectul de ordin.
Soferii isi pot solicita istoricul sanctiunilor
Proiectul de act normativ publicat de MAI da posibilitatea conducatorilor auto sa solicite de la politia rutiera un exemplar al istoricului pe care il au in aplicatia informatica "ABATERI".
"Istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice, aplicate titularului permisului de conducere, se comunica la cererea acestuia, pentru perioada solicitata, de catre politia rutiera pe raza careia titularul permisului de conducere isi are domiciliul sau resedinta, potrivit evidentei din aplicatia informatica „ABATERI”", se arata in proiect.
Puteti consulta atasat proiectul de Ordin privind evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (20)