Potrivit OUG nr. 24/2012, actul normativ care a modificat Codul fiscal, de la 1 iulie 2012, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente isi pot deduce doar in proportie de 50% cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii.
Astfel, noile prevederi stabilesc ca la stabilirea venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla, nu sunt cheltuieli deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire pentru scolile de soferi;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Atentie! Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor se aplica regulile generale de deducere.
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare
Totodata, OUG nr. 24/2012 modifica, de la 1 ianuarie 2013, prevederile referitoare la impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare.
Astfel, incepand cu anul viitor, la stabilirea venitului din investitii, castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat (Declaratia 200), declaratie ce se depune de catre contribuabil pana la 25 mai inclusiv a anului urmator celui in care a realizat venitul.
Impozitul anual datorat de contribuabil pentru castigul net anual impozabil se stabileste de organul fiscal competent, pe baza declaratiei privind venitul realizat depusa de catre contribuabil.
Conform reglementarilor de pana acum, contribuabilii erau obligati sa sa calculeze castigul net / pierderea neta rezultata din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor închise, pe baza declaratiei de impunere trimestriala.
De asemenea, pentru castigurile/pierderile din transferurile titlurilor de valoare, incepand cu 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectueaza plati anticipate in cursul anului fiscal, in contul impozitului anual datorat.
Comentarii articol (7)
Situatia mea: PFA cu autovehicul cedat prin contract de comodat intre mine persoana fizica - PFA, pana in acest moment in contabilitate au intrat 50% din cheltuielile aferente combustibililor si reparatiile autovehicului in cauza. Care este schimbarea in mod concret?
ce s-a schimbat?