In mod normal, inaintea desfasurarii inspectiei fiscale, organul fiscal are obligatia sa instiinteze contribuabilul in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala.
Avizul de inspectie fiscala trebuie sa cuprinda:
- temeiul juridic al inspectiei fiscale;
- data de incepere a inspectiei fiscale;
- obligatiile fiscale si perioadele ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale;
- posibilitatea contribuabilului de a solicita amânarea datei de incepere a inspectiei fiscale.
Avizul de inspectie fiscala se comunica contribuabilului, in scris, inainte de inceperea inspectiei fiscale:
- cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
- cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili.
Codul de procedura fiscala prevede si cateva exceptii de la aceste prevederi.
Astfel, organele fiscale nu sunt obligate sa trimita contribuabilului un aviz de inspectie fiscala in cazul in care desfasoara controale inopinate sau incrucisate. Controlul inopinat consta in activitatea de verificare faptica si documentara, in principal, ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale, fara anuntarea in prealabil a contribuabilului, in timp ce controlul incrucisat (care poate fi si inopinat) reprezinta verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale contribuabilului, in corelatie cu cele detinute de alte persoane.
De asemenea, contribuabilul nu trebuie anuntat ca va fi supus unei inspectii fiscale nici in cazul in care controlul se desfasoara pentru a solutiona o cerere a contribuabilului. Spre exemplu, in cazul in care solicitati rambursarea de TVA, controlul organelor fiscale nu va va fi anuntat.
Avizul de inspectie fiscala nu trebuie comunicat contribuabilului nici in cazul controalelor care au loc la solicitarea unor alte autoritati ale statului.
Totodata, contribuabilul nu trebuie anuntat ca va fi supus unei inspectii fiscale nici daca actiunea are loc pentru refacerea unui act de control, in cazul desfiintarii unui act de control anterior .