O nouă procedură de control fiscal la marii contribuabili este prevăzută de Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1.023/2017, în vigoare din 20 aprilie 2017.
De altfel, noile reguli vin să completeze prevederile din Codul de procedură fiscală, în contextul în care procedura valabilă până acum o săptămână se desfășura în baza dispozițiilor dintr-un alt act normativ, abrogat însă între timp.
Ca regulă, acțiunile de control fiscal la marii contribuabili şi sediile secundare ale acestora se efectuează de către personalul cu atribuţii de inspecţie fiscală din cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, la fel ca până acum. Totuși, prin excepție, se pot efectua acţiuni de control fiscal la un mare contribuabil sau la sediul secundar al acestuia şi de către alte structuri de inspecţie fiscală, prin delegare de competenţă.
Conform normelor în vigoare, organul de inspecție fiscală competent selectează, pe baza unei analize de risc, contribuabilii/plătitorii ce urmează a fi supuși unei verificări fiscale. Înainte de a începe inspecţia fiscală, organul competent este obligat să înştiinţeze, în scris, contribuabilul/plătitorul în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui document denumit aviz de inspecție fiscală.
În cazul marilor contribuabili, avizul trebuie comunicat acestora cu cel puțin 30 de zile înainte de startul controlului, acțiunile de control fiscal pentru care au fost comunicate avize de inspecţie fiscală se vor efectua de organele de inspecţie fiscală care le-au iniţiat.
Ordinul ANAF nr. 1.023/2017 stabilește că actul de control încheiat în urma acţiunii de control fiscal, însoţit, după caz, de actul administrativ-fiscal emis, se va transmite Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili pentru valorificare, conform prevederilor legale.
Totodată, actul normativ prevede că acțiunile de control fiscal începute de către organele de inspecţie fiscală din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice la operatorii economici care devin mari contribuabili şi care nu au fost finalizate până la termenul de predare-primire a dosarului fiscal se vor finaliza de organele de inspecţie fiscală care le-au iniţiat.
În același timp, în noul document nu mai apare prevederea conform căreia acțiunile de control încrucişat la un mare contribuabil sau la un sediu secundar al acestuia sunt în competenţa personalului cu atribuţii de inspecţie fiscală.
Vă reamintim că, din 2017, operatorii economici devin mari contribuabili în noi situații. Concret, prin Ordinul ANAF nr. 3.609/2016, ANAF a inclus în categoria marilor contribuabili și societățile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum și contribuabilii nou-înființați care, la data înființării, se angajează să realizeze investiţii majore într-un timp relativ scurt. De asemenea, în rândul marilor contribuabili se încadrează și membrii unui grup fiscal unic, atunci când reprezentantul fiscal sau unul dintre membrii ce aparţin grupului îndeplineşte anumite criterii. Detalii suplimentare, aici.
Fiscul poate controla firmele și fără să le anunțe
Ca excepţie de la obligaţia înştiinţării contribuabilului în legătură cu acțiunea ce urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de inspecție fiscală, există varianta controlului inopinat, când organele fiscale nu sunt obligate să trimită contribuabilului vreun anunţ.
Concret, controlul inopinat constă în verificarea faptică și documentară, în principal, ca urmare a unor informații cu privire la existența unor fapte de încălcare a legislației fiscale. În acest sens, se analizează și se evaluează un risc fiscal specific și sunt verificate:
- documentele și operațiunile impozabile ale unui contribuabil/plătitor, în corelație cu cele deținute de persoana sau entitatea supusă unui control fiscal (această verificare poartă numele de control încrucișat);
- elementele bazei de impozitare sau cele privitoare la situația fiscală faptică.
Înainte de începerea unui control inopinat, organul de control este obligat să se legitimeze și să prezinte contribuabilului/plătitorului ordinul de serviciu.
Un control inopinat nu poate să dureze mai mult de 30 de zile. De asemenea, nu se poate derula concomitent cu o inspecție fiscală la același contribuabil.
Notă: Explicații pe larg despre cum se desfășoară inspecțiile fiscale la firme, în 2017, găsiți aici. Totodată, aici găsiți informații suplimentare despre noutățile aduse procedurii de administrare a marilor contribuabili.