"Prin hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), din 1 martie 2011, incepand cu 21 decembrie 2012 devin inaplicabile prevederile Directivei CE 113/2004, care permiteau prime si beneficii diferentiate pe sexe, in domeniul asigurarilor", informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe site-ul propriu. Concret, ca urmare a actului normativ, desi elementul sex poate fi folosit in continuare in asigurari, acesta nu trebuie sa determine diferente in materie de prime si beneficii pentru persoana asigurata, in toate contractele noi, incheiate incepand cu 21 decembrie 2012.
Pentru a respecta hotararea CJUE, CSA a intreprins o serie de demersuri si actiuni atat pentru modificarea legislatiei interne, cat si pentru pregatirea din timp a pietei asigurarilor. "In acest sens evidentiem colaborarea cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR)", arata institutia. Totodata, CSA mentioneaza ca, in urma activitatilor din grupul de lucru, UNSAR a anuntat ca societatile de asigurare membre sunt pregatite ca, de astazi, sa asigure implementarea principiului egalitatii de tratament.
Noua prevedere nu e transpusa in legislatia din Romania
In momentul de fata, legislatia autohtona prevede ca sunt anumite situatii in care principiul egalitatii nu se aplica, precum cazurile in care elementul sex reprezinta un factor determinant in evaluarea riscului. Pentru a schimba situatia, in luna iunie a acestui an, Ministerului Muncii (MMFPS) a lansat in dezbatere publica Proiectul de lege care modifica OUG nr. 61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii.
Potrivit proiectului legislativ, utilizarea elementului sex ca factor in calcularea primelor si beneficiilor, in cadrul serviciilor de asigurare si a serviciilor financiare conexe, nu trebuie sa determine diferente in materie de prime si beneficii pentru persoana asigurata, in toate contractele noi incheiate incepand cu data de 21 decembrie 2012.
Conform expunerii de motive, in 2007, aceasta Directiva Europeana 2004/113/CE a lasat la latitudinea statelor membre posibilitatea de a decide, prin legislatia interna, folosirea in continuare a primelor si beneficiilor diferentiate pe sexe, dar numai in anumite situatii si cu respectarea anumitor conditii de transparenta si cerinte privind datele statistice. Romania a optat, la momentul respectiv, pentru aceasta varianta, stabilind, prin OUG nr. 61/2008, ca exista si situatii in care principiul egalitatii intre sexe NU se aplica, precum atunci cand elementul sex este un factor determinant in evaluarea riscului.
Totusi, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, in martie 2011, ca, incepand cu data de 21 decembrie 2012, se abroga articolul din Directiva referitor la posibilitatea statelor membre de a decide daca se mai fac diferentieri pe sex in anumite situatii.
In acest sens, pentru ca hotararile CJUE sunt obligatorii, prin proiectul de lege se propune abrogarea articolelor care numesc situatiile exceptionale in care principiul egalitatii intre sexe nu se aplica. Totodata, proiectul de act normativ stabileste ca principiul primelor si beneficiilor unisex ar trebui sa se aplice doar pentru "contractele noi, incheiate incepand cu 21 decembrie 2012", fara exceptii.
Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca se impune modificarea prevederilor legale in vigoare, pentru a evita posibilitatea declansarii procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei sau a initierii unor actiuni in justitie de catre persoanele discriminate.
Atentie! Acest proiect nu a fost adoptat de Parlamentul Romaniei. Mai precis, in momentul de fata se afla pe ordinea de zi a Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Conform institutiei, termenul de adoptare tacita se implineste in 19 decembrie. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie aprobat ulterior si de Camera Deputatilor, promulgat de presedintele Romaniei si, in final, publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)