Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative privind garantarea in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale a fost aprobat, miercuri, de Guvern si, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, are drept scop cresterea gradului de absorbtie si utilizare a fondurilor europene alocate Romaniei in domeniul agriculturii.
Conform sursei citate, pana in acest moment, s-au intalnit multe situatii in care au fost reziliate contracte de finantare, ca urmare a lipsei resurselor pentru cofinantare, desi exista bani europeni care asteapta sa fie investiti in dezvoltarea agriculturii.
"S-a decis adoptarea acestei Ordonante de Urgenta care, de fapt, va garanta ducerea contractelor pana la final. Acest lucru va fi realizat printr-o serie de masuri financiare care trebuie detaliate de cei de la ministerul agriculturii (MADR)", spune Andrei Zaharescu.
Concret, potrivit informatiilor publicate de Executiv, proiectul adoptat miercuri vizeaza modificarea si completarea a trei acte normative care reglementeaza instrumentele de garantare, din fonduri nationale, in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, si anume:
- Legea nr. 218/2005 privind stimularea fondurilor SAPARD, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, Fondul European de Garantare Agricola, prin preluarea riscului de creditare de catre fondurile de garantare;
- Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cadru cu Comisia Europeana si FMI;
- Ordonanta de urgenta nr. 79/2009 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale.
Modificarile aduse celor 3 acte normative vizeaza, printre altele, reintregirea sumelor alocate, din bugetul MADR, pentru constituirea plafonului de garantare, in situatia in care nivelul garantiilor executate depaseste nivelul dobanzilor acumulate si sunt afectate astfel sumele acordate.
Totodata, este prevazuta si includerea unor noi categorii de beneficiari in schema de garantare a oraselor, organismelor de drept public, grupurilor de actiune locala si a organizatiilor si federatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii. In felul acesta, se faciliteaza accesul acestor categorii de beneficiari la sumele prevazute in contractele de finantare incheiate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
"In contextul dificultatilor economice in care se regaseste sectorul agricol din Romania, in special operatorii economici care au beneficiat de sume alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala si in conditiile in care urmare a crizei economico-financiare traversate, foarte multi beneficiari de garantii au dificultati in rambursarea creditelor", spune Andrei Zaharescu.