(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; (...)Cum aplicam aceasta reglementare? Care este momentul in care un angajator poate dispune suspendarea contractului individual de munca?
Avocatul Marinela Cioroaba1 arata: „In practica angajatorilor s-a degajat solutia, care tinde sa se statorniceasca, de a considera ca suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile poate si trebuie sa se efectueze (desigur, pastrand ipoteza ca angajatorul doreste sa recurga la aceasta masura), odata cu luarea la cunostinta de catre salariat sau cu expedierea catre acesta a convocarii pentru cercetarea disciplinara prealabila. Apreciem ca aceasta „cutuma” a angajatorilor nu reflecta nici litera nici spiritul legii, in sensul ca fara a fi neaparat gresita pe fond limiteaza nejustificat campul de aplicare al unor dispozitii din Codul muncii.”
Pentru o solutie corecta, Marinela Cioroaba propune analiza articolelor din Codul Muncii care reglementeaza aceasta situatie.
Ce intelege Codul Muncii prin durata cercetarii disciplinare prealabile?
Codul muncii lasa loc de interpretare in aceasta problema. Potrivit avocatului citat, daca interpretam literal art. 251 si art. 252 alin. (2) lit. c), cercetarea disciplinara prealabila dureaza doar atat timp cat dureaza sedinta/sedintele la care este convocat salariatul. In aceasta situatie este practic imposibil sa discutam despre o suspendare a contractului individual de munca pe intervalele orare corespunzatoare sedintelor mentionate. Este clar ca aceasta interpretare ar exclude posibilitatea de a aplica suspendarea.
Deoarece interpretarea literala nu conduce la o concluzie logica, aplicabila in practica, ramane ca singura interpretare posibila sa fie urmatoarea: prin durata cercetarii prealabile disciplinare trebuie sa intelegem perioada in care angajatorul desfasoara orice fel de formalitati si demersuri pentru analiza si examinarea circumstantelor care genereaza suspiciunea unei abateri disciplinare din partea salariatului, inclusiv durata sedintei/intrevederii cu salariatul convocat.
Pe tot parcursul acestei perioade, angajatorul poate oricand sa dispuna masura suspendarii contractului individual de munca. Solutia din practica amintita mai sus - luarea la cunostinta de catre salariat sau expedierea catre acesta a convocarii pentru cercetarea disciplinara prealabila – este corecta si se incadreaza in perioada mentionata, insa posibilitatea de a dispune aceasta masura apare mai inainte de acest moment.
Suspendarea poate sa inceapa din momentul in care este declansata procedura cercetarii disciplinare prealabile, iar acest moment este cel al emiterii deciziei de numire a comisiei sau persoanei care va efectua cercetarea, avand in vedere ca, efectiv si practic, din acest moment persoana in cauza, respectiv comisia, declanseaza actiuni de verificare si cercetare. Luarea la cunostinta de catre salariat este deja un moment ulterior declansarii procedurii.
Este de retinut ca angajatorul poate dispune suspendarea contractului individual de munca, in sensul art. 52 alin. (1) lit. a) C. Muncii in umatoarele momente:
1. momentul emiterii deciziei de numire a comisiei sau persoanei care va efectua cercetarea disciplinara prealabila
2. orice moment ulterior pana la finalizarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile
Decizia de suspendare a contractului individual de munca trebuie comunicata angajatului si va produce efecte de la data comunicarii. Acest moment poate coincide cu momentul convocarii pentru cercetarea disciplinara prealabila, il poate precede sau poate fi ulterior acestui moment in conditiile aratate mai sus.
In concluzie, prin durata cercetarii disciplinare prealabile, astfel cum este stabilita in art. 52 alin. (1) lit. a) C. muncii, si pentru care angajatorul poate dispune suspendarea contractului individual de munca, ar trebui sa intelegem perioada in care angajatorul desfasoara orice fel de formalitati si demersuri pentru analiza si examinarea circumstantelor care genereaza suspiciunea unei abateri disciplinare din partea salariatului, inclusiv durata sedintei/intrevederii cu salariatul convocat. In aceasta viziune, insasi convocarea este rezultatul unor cercetari si verificari preliminare, care s-au desfasurat, desigur, anterior expedierii catre salariat a convocarii pentru prezentare si care s-au soldat cu necesitatea convocarii.
___
1Pentru mai multe informatii a se vedea articolul avocatului Marinela Cioroaba, Discutii privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile, publicat in numarul 3/2012 al Revistei Romane de Dreptul Muncii.