Intrebarea userului
„Am suspiciuni ca unul din salariati sustrage produse din firma impreuna cu alti doi complici din afara. L-am convocat la comisia de disciplina, intrebarile mele sunt :
1. Cate zile pot sa ii suspend contractul individual de munca, avand in vedere ca la politie am facut doar o sesizare si nu plangere penala deoarece nu am dovezi concrete, doar anumite declaratii de la ceilalti salariati si nu in scris?
2. Daca totusi se prezinta la comisia de disciplina, eu ce am de facut?”
Raspunsurile in forumul Avocatnet.ro:
Un user recomanda ca angajatorul sa nu se ocupe singur de acest caz, fiind multe reguli de respectat si numai o persoana calificata poate conduce/organiza cercetarea disciplinara si apoi sa emita decizia de concediere. Acesta mentioneaza ca de suspendare s-ar putea dispune fie ca sanctiune diciplinara, fie ca urmare a formularii unei plangeri penala.
Un alt utilizator considera ca suspendarea salariatului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, prevazuta de Codul este valabila numai in cazul salariatilor carora li se aplica statute speciale, nefiind aplicabila pentru personalul contractual.
In acest caz, suspendarea vine sub forma aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute de Codul Muncii pe o perioada de 10 zile lucratoare.
In opinia unui alt user, sanctiunile disciplinare nu se aplica doar in cazul neindeplinirii atributiilor de serviciu, ci si in cazul incalcarii obligatiilor ce revin angajatilor prin lege (de ex., conform. Codului muncii sau contractului individual de munca). In mod rezonabil, se poate sustine ca furtul din patrimoniul angajatorului reprezinta o incalcare a unor obligatii din contractul individual de munca (de loialitate, fidelitate, prestare a muncii) si este abatere disciplinara grava, ce justifica chiar si concedierea.
Acesta adauga si faptul ca furtul sau neglijenta in disparitia unor bunuri trebuie dovedita, nu de catre instanta, ci prin mijloace interne, aferente cercetarii disciplinare. Acesta precizeaza ca procedura este dificila, greu de respectat, fiind multi pasi si multe termene.
Un alt user spune ca, in temeiul art. 52 (1) lit. a) din Codul muncii angajatorul are posibilitatea de a suspenda contractul individual de munca pe durata cercetarii disciplinare. Suspendarea trebuie sa se bazeze pe criterii obiective, sa fie dispusa cu buna-credinta si sa nu aduca atingere corectitudinii cercetarii disciplinare.Totodata, avand in vedere ca cercetarea disciplinara trebuie sa se incadreze in termenul de 30 de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii. Chiar daca angajatorul ia la cunostinta despre abatere in termenul de 6 luni, el are obligatia ca , de la data luarii la cunostinta, sa efectueze cercetarea disciplinara tot in termenul maxim de 30 zile.
”Ca atare, rezulta ca si suspendarea contractul individual de munca poate fi dispusa tot pentru o perioada maxima de 30 zile. Daca se constata ca angajatul nu este vinovat, angajatorul ii va plati salariatului toate drepturile de care a fost privat in perioada de suspendare CIM”, considera userul.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (1)