avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare...

Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa 'marele' recurs in interesul legii care a stabilit ca, de fapt, cele 30 de zile nu incep sa curga de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare ci de la data la care Comisia de cercetare disciplinară va înregistra raportul final al cercatarii disciplinare prealabile la registratura unitatii, facandu-le astfel hatarul domnului Avocat al Poporului si Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Este cel mai prost recurs in interesul legii care poate exista vreodata.

La art. 252 alin. (1) spune clar:
Angajatorul dispcune aplicarea unei sanctiuni disciplinare...in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea batareii...
Prin ce se ia la cunostinta desprea ceasta abatere? Eu zic ca printr-un referat, sesizare, proces verbal etc. al superiorului salariatului amarat.
Daca superiorul a instiintat angajatorul printr-un referat (sesizare, proces verbal etc.) depus la sediul acestuia despre savarsirea abaterii disciplinare a subalternului (salariatul amarat), atunci, pe buna dreptate, despre savarsirea abaterii disciplinare angajatorul a luat la cunostinta la data inregistraii acestui referat (sesizare, proces verbal etc.)
Din moment ce in referat este descrisa fapta salariatului care coincide cu faptele ce constituie abateri disciplinare descrise in regulamentul intern, nu putem spune ca la momentul inregistrarii referatului care descrie abaterea disciplinara, aceasta abatere disciplinara se afla in faza de prezumtie a fi o abatere disciplinara, intrucat regulemntul intern arata clar daca fapta este sau nu abatere disciplinara dinainte ca salariatul sa fie sanctionat, ci doar salariatul se afla in faza de prezumtie pentru aceasta abatere urmand a fi verificat de catre comisia de disciplina, in urma cercetarii prealabile, daca salariatul a savarsit sau nu acea fapta.

Prin urmare, schimbarea in totalitate a acestui articol este ridicola ci intareste ridicol autoritatea angajatorului.
In concluzie daca sunteti convocati la o comisie de disciplina sa spuneti in fata comisiei de disciplina ca fapta pentru care sunteti cercetati disciplinar nu constituie abatere disciplinara intrucat la data referatului, in care este descrisa fapta, angajatorul nu stia daca fapta dumneavoastra era sau nu abatere disciplinara (chiar daca este trecuta in regulamentul intern:duh:), ori daca stia ca fapta este abatere disciplinara (asa cum logic ar trebui sa fie) si a luat la cunostinta despre ea la data inregistrarii referetaului de catre superior, atunci sa aplice sanctiunea disciplinara in termen de 30 de zile de la data intregistraii acestui referat care demonstreaza ca intrdevar seful a avut dreptate, in urma cercetarii disciplinare, ca fapta salariatului de abatere disciplinara a fost comisa de catre el, intrucat nu comisia face acea sesizare, ci superiorul.
Va multumesc.

Concluzia concluziilor: comisia de disciplina nu verifica daca salariatul este vinovat sau nu ci verifica daca superiorul a avut sau nu dreptate prin sesizarea sa cum ca salariatul a savarsit acea fapta (abatere disciplinara) de care angajatorul a luat la cunostinta la data depunerii referatului, iar in urma acestui referat a demarat cercetarea disciplinara sa vada daca superiorul a avut sau nu dreptate.
Prin urmare pana la cercetarea disciplinara sueriorului i se poate face plangere penala pentru minciuna, fals in declaratii etc. si astfel procesul comisiei de disciplina ar trebui suspendat pana la definitivarea procesului penal. Dece domnul Avocat al Poporului si Domnul Procuror General nu fac un recurs in interesul legii in acest sens: sa suspende procesul comisiei de disciplina pana se afla da superirul a mintit sau nu in legatura cu sesizarea.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: car-men , utilizator 10:48, 3 Februarie 2014
Din acest recurs in interesull legii se mai poate deduce ceva: ca nu superiorul face referatul cu privire la abaterea disciplinara, ci comisia de disciplina. Ori daca comisia de disciplina arata in referatul sau ca la o data anume salariatul a comis o abatere disciplinara, asa cum se arata in urma referatului superiorului cara arata ca la o data de salariatul a comis o abatere disciplinara, asa cum se arata in urma unui proces verbal al colegului salariatului care arata superiorului ca la o data de salariatul a comis o abatere disciplinara, in urma...etc...se poate spune ca in urma concluziilor comisiei de disciplina care spune ca salariatul a comis o abatere disciplinara la data de, prin aplicarea unei sanctiuni salariatului in cauza in urma acestor concluzii, angajatorul a incalcat prevederile art. 251 din codul muncii intrucat nu colegul salariatului, nu superiorul salariatului a facut referatul ci...comisia de disciplina. Or daca salariatul arata in fata comisiei de disciplina ca nu este vinovat, ci comisia decide ca este vinovat in urma referatului superiorului (care, dealtfel, nu are valoare intrucat termenul de 30 de zile nu incepe sa curga de la data acestui referat) atunci automat se incalca dreptul la aparare al salariatului intrucat pe salariat nu are cine sa-l cerceteze pentru fapta sa din moment ce comisia face referat cum ca salariatul a comis o abatere disciplinara la o anumita data.
Asadar si prin urmare recursul in interesul legii este benefic pentru salariati ci nu pentru angajatori, spre deosebire de 99% dintre opinii.
Dece?
Pentru ca angajatorul a aflat despre fapta salariatului, nu la data la care a fost depus referatul superiorului (care nu este luat in considerare intrucat termenul de 30 de zile nu incepe sa curga de la acest referat), ci la data la care s-a depus referatul comisiei de disciplina care in acuza pe salariat, prin concluziile comisiei, de fapta 'abatere disciplinara'.
In acest caz angajatorul (trebuind sa respecte spiritul si litera legii) se va afla intr-un cerc vicios: acesta trebuie sa-l convoace pe salariat sa dea explicatii cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse prin referatul/raportul comisiei de disciplina unde este acuzat de o abatere disciplinara...
Din acest punct de vedere toate deciziile de sanctionare disciplinara ar trebui sa fie lovite de nulitate absoluta: salariatul nu a avut cum sa-si sustina apararile intrucat angajatorul, avand cunostiinta de abaterea disciplinara din referatul/raportul comisiei de disciplina (asa cum arata superiorul salariatului) nu l-a convocat pe salariat sa-si sustina apararile in spiritul si litera legii.
Cum as face eu o contestatie impotriva unei decizii de sanctionare disciplinara sau de concediere (desfacerea disciplinara a contractului individual de munca) raportat la recursul in interesul legii cu privire la termenul de 30 de zile calendaristice in care angajatorul trebuie sa alice sanctiunea disciplinara:


Domnule Presedinte
................................................................................
...............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
In fapt:
Prin decizia nr. x/x-x-x am fost sanctionat/sanctionata de catre intimata cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca nr. x/x-x-x pentru fapta cuprinsa in decizia de cocediere.
Va solicit sa contstati ca decizia intimatei este lovita de nulitate absoluta fiind emisa cu incalcarea dispozitiilor imperative ale art. 251 din codul muncii, din urmatoarele motive:
La data de x-x-x angajatorul a aflat ca subsemnatul/subsemnata as fi savarsit abaterea disciplinara y, sanctionata prin regulamentul intern (si se arata ce) asa cum arata raportul comisiei de disciplina.
Angajatorul are obligatia sa aplice sanctiunea disciplinara in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii, la sediul angajatorului, a raportului comisiei de disciplina cu privire la fapta ce mi se imputa.
Inaintea desfacerii disciplinare a c.i.m., conform art. 251 din codul muncii, angajatorul avea obligatia sa ma convoace cu privire la fapta ce mi se imputa in raportului comisiei de disciplina, fapta de care angajatrul a luat la cunostinta prin depunerea acestui raport la sediul intimatei, tocmai pentru a-mi formula si sustine apararile impotriva faptei de care sunt acuzat/acuzata in acest raport.
Subsemnatu/subsemnata nu am fost convocat/convocata cu privire la fapta ce mi se imputa in raportul comsiei de disciplina prin urmare nu am putut sa-mi formulez si sa sustin apararile in favoarea mea cu privire la fapta pentru care am fost concediat/concediata.
Fata de toate acestea va solit respectuos admiterea cererii si anularea deciziei de concediere ca fiind lovita de nulitate absoluta.
Bla, bla, bla...
Va multumesc
Data
................................................................................
................................................................................
................................................................................
.................................................................................
...este adevarat ca inaintea raportului comsiei de disciplina a existat un fel de intrunire intre mine si membrii comisiei in care mi s-a adus la cunostinta ca voi fi acuzat/acuzata de o asa zisa abatere disciplinara ce mi se va imputa intr-un raport al comisiei de disciplina...
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
codulmuncii, utilizator
Decizia de concediere nu are nicio legatura cu Recursul in interesul legii.
RIL prevede clar de cand curge termenuld e 30 de zile pentru aplicarea sanctiunii disciplinare.
Termenul de 30 de zile calendaristice incepe sa curga de la data la care angajatorul a luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare (art. 252 alin. (1) , adica, prin deductie conform RIL, de la data la care a fost depus raportul final al comisiei de disciplina la administratia institutiei cu privire la abaterea disciplinara (Decizia ICCJ nr. 16/2012: momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii)
La aceasta data angajatorul a aflat despre savarsirea abaterii disciplinare, ci nu de la data la care a fost depus referatul superiorului.
Or in momentul in care angajatorul a aflat despre savarsirea unei abaterii disciplinare de catre salariat, acesta trebuie sa demareze cercetarea disciplinara prealabila sanctionarii sau concedierii disciplinare, conform art. 251 din codul muncii, in care salariatul sa dea explicatii sau sa-si sustina nevinovatia cu privire la fapta ce i se imputa prin raportul comisiei de disciplina, sub sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de concediere.
Sa recunoastem, sa nu ne mai ascundem dupa deget, este un cerc vicios. Eu am adus argumente pentru asta.:rolleyes:
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
codulmuncii, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand incepe sa curga termenul de 30 de zile ptv art.268 al.1 merishor merishor Am o nelamurire: potrivit art. 268 alin 1 C.Muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in termen de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)