avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de emitere a deciziei de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara

Articolul 268, aliniatul 1, din Codul Muncii spune:
- Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Va rog sa-mi explicati un pic acest articol.
Cele doua termene trebuie sa fie indeplinite in acelasi timp sau e vorba de posibilitatea de a alege (ori 30 de zile de la constatare, ori 6 luni de la savarsire)?
Daca nu se indeplineste primul termen, de 30 de zile, dar se indeplineste al doilea, de 6 luni, atunci decizia e valabila?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 24 Aprilie 2012
Sub aspectul naturii juridice, termenul de 30 de zile este de prescripţie, iar termenul de 6 luni este de decădere. Pentru a fi valabila o astfel de decizie , trebuie sa fie respectate ambele termene ....

Atentie insa ca, cele doua termene curg de la date diferite ....
~ Conținut șters la cerere ~
Termenul de emitere al deciziei este cel de 30 de zile de la data luarii la cunostiinta.Eu inteleg ca dupa 6 luni de la data luarii la cunostiinta nu se mai poate face nimic.
cele 30 de zile de la luarea la cunostinta trebuie sa fie inlauntrul temenului de 6 luni de la savarsire

Mai am doua intrebari:

1. In 10 septembrie seful ierarhic superior a facut sesizare catre departamentul de resurse umane privind savarsirea unei abateri disciplinare de catre mine. La comisie am fost pe 15 noiembrie, iar raportul comisiei a fost inaintata comitetului director pe 18 noiembrie. Decizia de concediere mi-a fost data pe 6 decembrie, acelasi an. Avand in vedere aceste termene de mai sus, angajatorul s-a incadrat in cele 30 de zile de la luarea la cunostinta de savarsirea faptei, in ceea ce priveste concedierea?
2. Din motive medicale, nu m-am putut prezenta la comisia din 27 septembrie pentru fapta sesizata in 10 septembrie. M-am dus la comisie abia pe 15 noiembrie, acesta fiind un termen obtinut din amanarea celorlalte termene. In tot acest timp, pe langa fapta initiala, pt care am fost suspendat, mi s-au mai adaugat alte cateva fapte. Nu trebuia ca angajatorul sa ma asculte la comisie doar in legatura cu prima fapta sesizata? Sau acesta poate cerceta toate faptele intervenite pe perioada concediului medical?

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
De 2 ori cercetare disciplinara? Beauty Beauty Buna ziua tuturor Intrebarea mea este urmatoarea:se poate face de doua ori cercetare disciplinara?Prima data am fost cercetata pentru alte motive ....nu a ... (vezi toată discuția)
...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)