avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cand incepe sa curga termenul de 30 de zile ptv ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cand incepe sa curga termenul de 30 de zile ptv art.268 al.1

Am o nelamurire: potrivit art. 268 alin 1 C.Muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare. Ce sens are termenul de angajator? directorul general, sau poate fi si seful ierarhic superior al persoanei cercetate. Totodata, care este modalitatea prin care trebuie sa fie instiintat angajatorul ca sa inceapa sa curga termenul de 30 de zile? verbal, un referat, un proces-verbal, orice document, sau se refera la referatul comisiei de disciplina?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:15, 15 Aprilie 2009
Buna ziua,
De regula atunci cand se produce o abatere disciplinara, trebuie intocmit un referat catre seful de departament/uzina, sau HR sau in lipsa lor sau a altor proceduri prevazute in CCM sau ROI, catre Directorul General/Adm Unic. Acesta numeste comisia de cercetare disciplinara. Angajatorul este constrans sa finalizeze cercetarea in termenul amintit de dvs.
Angajatorul este reprezentat de persoanele imputernicite expres de catre AGA, sau CA conform legii, in virtutea unor hotarari sau decizii si conform cu statutul societatii si CCM. De obicei, procedura de cercetare este cuprinsa in CCM. Daca nu aveti asa ceva studiati CCM la nivel de ramura, industrie, si bine-inteles legea.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
Instantlife, utilizator
Multumesc pentru raspuns, Instantlife. Procedura de cercetare disciplinara o desfasuram astfel: seful de departament al angajatului care a savarsit abaterea, sesizeaza in scris printr-un referat pe DG despre cele intamplate si propune cercetarea disciplinara. DG emite in baza acestui referat decizie de declansare cercetare disciplinara si numire comisie disciplinara. Comisia in urma anchetei intocmeste un proces-verbal de propunere sanctiune catre DG. DG emite decizia de sanctionare. Nedumerirea mea priveste momentul declansator al termenului de 30 de zile. in concret, este referatul sefului de departament al angajatului care a savarsit abaterea, procesul-verbal al comisiei, sau orice document prin care angajatorul poate lua la cunostinta despre fapta care a incalcat norma de disciplina, persoana care a savarsit-o etc. Parerea mea e ca doar documentul final al comisiei de disciplina declanseaza termenul de 30 de zile, intrucat abia la acest moment se pot contura elementele cumulate din definitia abaterii disciplinare (fapta+ culpa+ persoana vinovata+...). Am dreptate?
Termenul de 30 de zile, stipulat de art. 268 alin. 1 din Codul muncii, începe să curgă de la data la care reprezentantul angajatorului persoană juridică sau angajatorul persoană a luat la cunostinta de savarsirea abterii. Data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)
Aplicare sanctiune disciplinara cristina69 cristina69 Va prezint urmatoarea speta: Angajatul, in speta conducator auto, al unei societati X conduce un autovehicul al societatii respective iar la oprirea in trafic ... (vezi toată discuția)
Cercetare abuziva ? Stadva Stadva Am o intrebare legata de cercetare administrativa a unei fapte din octombrie 2009 . Citind Codul Muncii am descoperit la art 268 ca nu se poate aplica ... (vezi toată discuția)