Am o nelamurire: potrivit art. 268 alin 1 C.Muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare. Ce sens are termenul de angajator? directorul general, sau poate fi si seful ierarhic superior al persoanei cercetate. Totodata, care este modalitatea prin care trebuie sa fie instiintat angajatorul ca sa inceapa sa curga termenul de 30 de zile? verbal, un referat, un proces-verbal, orice document, sau se refera la referatul comisiei de disciplina?
Multumesc.
Buna ziua,
De regula atunci cand se produce o abatere disciplinara, trebuie intocmit un referat catre seful de departament/uzina, sau HR sau in lipsa lor sau a altor proceduri prevazute in CCM sau ROI, catre Directorul General/Adm Unic. Acesta numeste comisia de cercetare disciplinara. Angajatorul este constrans sa finalizeze cercetarea in termenul amintit de dvs.
Angajatorul este reprezentat de persoanele imputernicite expres de catre AGA, sau CA conform legii, in virtutea unor hotarari sau decizii si conform cu statutul societatii si CCM. De obicei, procedura de cercetare este cuprinsa in CCM. Daca nu aveti asa ceva studiati CCM la nivel de ramura, industrie, si bine-inteles legea.
Multumesc pentru raspuns, Instantlife. Procedura de cercetare disciplinara o desfasuram astfel: seful de departament al angajatului care a savarsit abaterea, sesizeaza in scris printr-un referat pe DG despre cele intamplate si propune cercetarea disciplinara. DG emite in baza acestui referat decizie de declansare cercetare disciplinara si numire comisie disciplinara. Comisia in urma anchetei intocmeste un proces-verbal de propunere sanctiune catre DG. DG emite decizia de sanctionare. Nedumerirea mea priveste momentul declansator al termenului de 30 de zile. in concret, este referatul sefului de departament al angajatului care a savarsit abaterea, procesul-verbal al comisiei, sau orice document prin care angajatorul poate lua la cunostinta despre fapta care a incalcat norma de disciplina, persoana care a savarsit-o etc. Parerea mea e ca doar documentul final al comisiei de disciplina declanseaza termenul de 30 de zile, intrucat abia la acest moment se pot contura elementele cumulate din definitia abaterii disciplinare (fapta+ culpa+ persoana vinovata+...). Am dreptate?
Termenul de 30 de zile, stipulat de art. 268 alin. 1 din Codul muncii, începe să curgă de la data la care reprezentantul angajatorului persoană juridică sau angajatorul persoană a luat la cunostinta de savarsirea abterii. Data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare.
Cercetare abuziva ?
Stadva
Am o intrebare legata de cercetare administrativa a unei fapte din octombrie 2009 . Citind Codul Muncii am descoperit la art 268 ca nu se poate aplica ... (vezi toată discuția)