avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare abuziva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare abuziva ?

Am o intrebare legata de cercetare administrativa a unei fapte din octombrie 2009 . Citind Codul Muncii am descoperit la art 268 ca nu se poate aplica sanctiune administrativa la mai mult de 6 luni de la data faptei cercetate .
Cei ce fac cercetarea ad-tiva stiu si ei asta , dar sustin ca pot face cercetare administrativa , numai sanctiune nu pot da .
Ca nespecialist in probleme juridice , dar asa dupa un rationament simplu , poate fi considerata aceasta cercetare abuziva mai ales ca ca ei stiu de dinainte ca nu vor aplica sanctiuni ?
Precizez ca fapta nu are conotatii penale sau de alt fel. Poate conteaza poate nu ,fiind o parere absolut subiectiva , dar nu exista vreo vinovatie a partii cercetate ad-tiv in cazul prezentat .
Daca raspunsul este afirmativ , ce se poate face ?
Multumesc anticipat .
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
Stadva, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 08:30, 16 Iulie 2010
Din moment ce deja stiti ca impotriva dv. nu se mai poate lua nici o masura disciplinara, deoarece fapta este prescrisa, conf. art. 268, nu inteleg ce va deranjaza daca o comisie nu are altceva mai bun decat sa cerceteze o fapta prescrisa.
Probabil ca acea comisie stie ca sunt in afara timpului legal de cercetare si sanctionare, dar trebuie sa dea si ei un raport mai departe.
Oricum nu va afecteaza cu nimic.
procmarci a scris:

Din moment ce deja stiti ca impotriva dv. nu se mai poate lua nici o masura disciplinara, deoarece fapta este prescrisa, conf. art. 268, nu inteleg ce va deranjaza daca o comisie nu are altceva mai bun decat sa cerceteze o fapta prescrisa.


Pe dumneavoastra nu v-ar deranja ?
Stadva a scris:

Pe dumneavoastra nu v-ar deranja ?


Stiind ca deja fapta oricum am comis-o, nu m-ar deranja, as fi numai multumit ca am scapat fara sanctiune pe fondul diletantismului comisiei de disciplina.
In calitate de angajator, in temeiul art. 40 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, va dispune de prerogativa disciplinara, avand posibilitatea de a sanctiona fapta salariatului care a savarsit o abatere disciplinara prin aplicarea sanctiunilor corespunzatoare.
Inainte de a demara ancheta propriu-zisa este utila incadrarea in timp a faptei savarsite de salariat, caci potrivit art. 268 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Vorbim astfel de doua termene, unul de 30 de zile calendaristice, altul de 6 luni, pe care majoritatea teoreticienilor le-a calificat drept teremene de prescriptie. Fiind termene procedurale, acestea se calculeaza pe zile libere conform art. 101 din Codul de procedura civila.

Ceea ce le deosebeste fundamental este momentul in raport de care se calculeaza aceste termene.

In fapt, se poate aplica o sanctiune disciplinara de catre reprezentantul legal al societatii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care i se aduce la cunostinta printr-un referat, raport, proces verbal de constatare s.a.m.d. inregistrat la registratura societatii, despre savarsirea abaterii disciplinare.

Al doilea termen, cel de 6 luni se calculeaza de la data savarsirii faptei, deci din 2009, in cadrul acestui termen angajatorul putand lua la cunostinta de savarsirea abaterii de catre salariat.

In cazul in care s-au depasit aceste termene, este recomandabil sa nu se mai incerce o sanctionare disciplinara pentru fapta pe care dintr-un anumit motiv au descoperit-o cu intarziere, depasind termenele prevazute de art. 268 alin. (1) din Codul muncii.
Intr-un eventual proces declansat de dvs va veti putea opune cu succes exceptiei tardivitatii sanctionarii disciplinare.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)
Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara magyari magyari In ce termen de la data savarsirii faptei poate angajatorul dispune o cercetare disciplinara in vederea sanctionarii angajatului ? Adica, exista un termen dupa ... (vezi toată discuția)