Piata unica este una dintre pietrele de temelie ale UE, ce stimuleaza cresterea economica si crearea de locuri de munca, asigurand libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalului in intreaga Uniune Europeana. Cu toate acestea, sunt tari membre UE care au pastrat restrictiile cu privire la nationalitate sau care nu recunosc calificarile profesionale si diplomele eliberate de alte tari din Uniune.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Potentialul oferit de piata unica nu este insa exploatat pe deplin, sunt de parere reprezentantii Comisiei Europene, punctand ca "exista inca tari care nu au implementat normele in mod corect si nu au facut suficiente eforturi pentru a elimina birocratia".
Totodata, sursa citata subliniaza ca acest lucru este valabil si pentru sectorul serviciilor, desi legislatia UE acopera o gama larga de activitati din acest sector, inclusiv serviciile de afaceri, serviciile imobiliare, distributia cu ridicata si cu amanuntul, constructiile si divertismentul.
Potrivit CE, o analiza arata ca PIB-ul UE ar putea creste cu 2,6% in urmatorii 10 ani daca toate statele membre ar aplica pe deplin normele privind piata unica pentru furnizorii de servicii. De asemenea, s-ar putea reduce birocratia, cu o treime, permitand realizarea unor economii de aproximativ 40 de miliarde de euro.
"Comisia Europeana propune un pachet de masuri care sa conduca la realizarea acestor obiective si sa le permita consumatorilor accesul la servicii oferite de furnizori din alte tari ale UE", se arata in documentul de presa.
Apel catre statele UE: Respectati normele integral!
CE sustine ca statele membre trebuie sa implementeze normele integral, in special in domenii-cheie, cum ar fi sectorul afacerilor, constructiile, turismul si serviciile cu amanuntul. De asemenea, tarilor UE li se cere sa elimine cerintele discriminatorii, interzise prin legislatie.
Printre acestea, se numara restrictiile cu privire la nationalitate si prevederile care ii obliga pe comercianti sa efectueze studii costisitoare, care sa ateste ca exista cerere pentru serviciile pe care le ofera, se mentioneaza in comunicat. "Diferentele existente la nivelul UE in ceea ce priveste recunoasterea calificarilor profesionale si a diplomelor eliberate de alte tari din Uniune reprezinta, de asemenea, un obstacol in calea realizarii pietei unice", precizeaza CE.
Comisia va lua masuri impotriva tarilor care continua sa incalce normele si va colabora cu guvernele nationale pentru a facilita deschiderea domeniilor in care se pot obtine beneficii economice suplimentare.
Sursa: Comsia Europeana
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (3)