Romania, alaturi de Belgia si Slovacia, sunt singurele state europene care au respectat cerintele Comisiei Europene de a informa cu privire la implementarea directivei serviciilor mass-media audiovizuale (directiva SMAV), potrivit unui comunicat de presa al CE, publicat luni.
Directiva serviciilor mass-media audiovizuale (directiva SMAV) a restructurat normele UE referitoare la televiziunea traditionala din perspectiva erei digitale. Directiva creeaza o piata unica pentru toate serviciile mass-media audiovizuale, oferind certitudine juridica companiilor si protectie consumatorilor.
Statele EU aveau termen de transpunere in dreptul national a directivei data de 19 decembrie 2009.
Insa, la doi ani de la adoptarea normelor UE de modernizare in domeniul televiziunii care elimina restrictiile invechite legate de televiziunea digitala prin internet, video la cerere si televiziunea mobila, doar trei tari – Belgia, Romania si Slovacia – au informat oficial Comisia Europeana cu privire la masurile prin care le implementeaza, conform cerintelor legislatiei UE.
„Cu doi ani in urma, atat companiile, cat si consumatorii asteptau deja cu nerabdare norme europene noi, mai flexibile care sa elimine birocratia invechita si sa tina seama de noile progrese tehnologice” , a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru societatea informationala si media.
„Am actualizat normele UE in domeniul televiziunii pentru ca sectorul audiovizual european sa fie mai competitiv. Invit statele membre sa isi adapteze de urgenta legislatia nationala pentru a garanta ca este de asemenea posibila utilizarea noilor tehnici publicitare permise de directiva SMAV. Intarzierile in implementarea acestora nu se mai justifica. Comisia nu se va sfii sa isi exercite puterile care ii sunt conferite prin tratat pentru a se asigura ca acest lucru se realizeaza efectiv. As dori sa amintesc declaratiile repetate ale Curtii de Justitie, conform carora multe dintre aceste norme se pot aplica direct de la 19 decembrie 2009, ceea ce inseamna ca atat companiile, cat si consumatorii pot sa beneficieze de ele chiar daca legislatia lor nationala nu a incorporat inca directiva modernizata”, adauga aceasta
Potrivit CE, dupa perioada de doi ani acordata tarilor UE pentru a transpune noile norme europene in domeniul televiziunii si al serviciilor similare precum video la cerere si video mobil, Belgia, Romania si Slovacia sunt singurele care au informat Comisia cu privire la implementarea completa a acestora. Pe de alta parte, Danemarca, Franta, Luxemburg si Regatul Unit au informat Comisia in legatura cu cateva masuri intreprinse pentru transpunerea directivei SMAV.
CE precizeaza ca, in cadrul legislatiei UE, directivele sunt instrumente juridice cu caracter obligatoriu pentru statele membre, care ofera autoritatilor nationale posibilitatea de a alege forma si metodele de atingere a obiectivelor lor. Conform Curtii Europene de Justitie, anumite parti ale unei directive se pot aplica direct intr-o tara UE dupa termenul stabilit, chiar daca aceasta nu a fost implementata (ori a fost implementata inadecvat). Pentru ca acest lucru sa se intample, directiva respectiva trebuie sa stabileasca drepturi individuale si sa fie clara, precisa si neconditionata. In astfel de situatii, cetatenii le pot cere autoritatilor publice sa aplice respectivele parti ale directivei.
Noile norme UE in domeniul audiovizualului faciliteaza accesul producatorilor si al furnizorilor de programe TV la finantarea din noi forme de publicitate, cum ar fi publicitatea pe ecran partajat ( split screen ) sau plasarea de produse, care sunt permise in toate programele, cu exceptia stirilor, a filmelor documentare si a programelor pentru copii. Posturile de televiziune au mai multa flexibilitate in ceea ce priveste programarea datorita eliminarii normelor care impuneau o perioada de douazeci de minute intre pauzele publicitare. Noile norme UE consolideaza sectorul TV si audiovizual european prin reducerea reglementarilor si prin crearea unor conditii echitabile pentru serviciile media audiovizuale „fara frontiere”.
“Acestea asigura ca normele de interes public, precum protectia minorilor si a demnitatii umane, se aplica tuturor serviciilor audiovizuale, inclusiv serviciilor la cerere sau celor prin intermediul retelelor fixe, mobile ori prin satelit”, se mai arata in comunicatul de presa.
Comisia va demara procedura de sanctionare a nerespectarii obligatiilor impotriva oricarei tari UE care nu o va informa oficial cu privire la masurile intreprinse pentru transpunerea directivelor UE in dreptul national. In temeiul fostei legislatii UE, aceasta procedura se putea solda cu o amenda in urma a doua hotarari ale Curtii de Justitie a UE. De la 1 decembrie 2009, in temeiul Tratatului de la Lisabona, atunci cand Comisia aduce in fata curtii un astfel de caz impotriva unei tari UE, ea poate preciza o suma forfetara sau o penalitate care urmeaza sa fie platita de respectivul stat membru.
La 13 decembrie 2005, Comisia a propus revizuirea directivei „Televiziune fara frontiere” pentru a o adapta la evolutiile tehnologiei si ale pietei din domeniul serviciilor audiovizuale. Comisia a propus o directiva modernizata a serviciilor mass-media audiovizuale, la 9 martie 2007, facilitand un acord rapid intre Parlament si Consiliu. Parlamentul European a aprobat pozitia comuna a Consiliului si directiva a intrat in vigoare la 18 decembrie 2007.
Directiva SMAV este disponibila aici.
Comentarii articol (0)