avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor ce este directiva
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

ce este directiva

ca idee, cu cuvintele mele, care nu sunt jurist: eu am inteles ca o directiva aplicabila este obligatoriu de respectat chiar daca nu este transpusa in legislatie. asa este?
Cel mai recent răspuns: mvasilescu , utilizator 23:30, 9 Februarie 2019
Directiva are caracter obligatoriu pentru statele membre destinatare (unul singur, mai multe sau totalitatea acestora) în ceea ce privește rezultatul care trebuie atins, dar lasă autoritățile naționale să aleagă forma și metodele. Legiuitorul național trebuie să adopte un act de transpunere (numit și „măsură națională de punere în aplicare”) în dreptul intern, care adaptează legislația națională conform obiectivelor definite în directivă. Cetățeanului nu i se conferă drepturi și nici nu i se impun obligații decât după ce actul de transpunere a Directivei este adoptat. Statele membre dispun, pentru transpunere, de o anumită flexibilitate care le permite să țină cont de specificul național. Transpunerea trebuie să se efectueze în termenul stabilit de directivă. Atunci când transpun directivele, statele membre garantează efectul util al dreptului Uniunii Europene, conform principiului cooperării loiale consacrat la articolul 4 alineatul (3) din TUE.

În principiu, Directivele nu sunt direct aplicabile, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât totuși că unele dispoziții ale Directivelor ar putea, în mod excepțional, să producă efecte directe într-un stat membru, fără ca acesta să fi adoptat deja vreun act de transpunere, dacă se reunesc următoarele condiții: (a) transpunerea în dreptul intern nu a avut loc sau s-a efectuat incorect; (b) dispozițiile Directivei sunt necondiționate și suficient de clare și precise și (c) dispozițiile Directivei conferă drepturi persoanelor.
[ link extern ]
Da, mai mult, normele europene se aplica in mod prioritar fata de legislatia interna.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevedere legala - directiva europeana netranspusa in legislatia din romania. crispi crispi Buna ziua. Exista o prevedere legala care sa ma oblige sa folosesc ca baza intr-un document o directiva europeana care nu a fost transpusa in legislatia din ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna, dupa revenirea din concediu medical mirel_gr mirel_gr Bună ziua. Iată cazul meu. Am fost în concediu medical în perioada 08.04.2013-28.03.2014. La revenirea din concediul medical, după ce în prealabil am ... (vezi toată discuția)
Obligativitate directiva nr. 112 a comunitatii europene gabinemo gabinemo Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Este obligatoriu ca in interpretarea unor aspecte fiscale sa se tina cont de Directiva nr. 112 a Comunitatii ... (vezi toată discuția)