Aurelia Marinescu explica in cartea sa, "Codul bunelor maniere astazi", ca un om bine crescut este in primul rand un om cinstit caruia nu-i place sa ramana niciodata dator.
"El este obligat, prin statutul sau , sa dea mici sume de bani celor ce au salarii modeste sau chiar nu sunt platiti deloc, in schimbul unor servicii marunte. […] Un om educat va sti cui trebuie si cui nu trebuie sa dea bacsis. Tot el va sti ca nu are voie sa primeasca nimic de la cei din preajma, atunci cand are un salariu onorabil pentru munca pe care o presteaza", puncteaza autoarea.
Aurelia Marinescu este de parere ca exista doua tipuri de bacsisuri: cele pe care le calculam ca procent din nota de plata si cele care sunt lasata la aprecierea clientului.
Astfel, potrivit autoarei, sunt indreptatiti sa primeasca 10%, 15% sau 20% din valoarea notei chelnerii, soferii de taxi, coafezele sau frizerii.
In schimb, pentru garderobieri, plasatoare, soferi de autocar sau ghizi, suma cuvenita se lasa la aprecierea clientului.
De asemenea, Aurelia Marinescu arata ca este recomandabil sa acordam bacsis, chiar daca serviciul este inclus deja in nota de plata, persoanelor cu munci mai dificile: portarilor (in special celor de noapte), hamalilor, cameristelor, liftierilor, mecanicilor sau chiar receptionerilor de hotel.
"Nu vom da insa nimic in plus patronului sau directorului unui hotel sau restaurant. Demnitatea unui om este un lucru extrem de pretios la care tinem cu totii foarte mult. Sa nu jignim pe nimeni printr-un gest negandit", argumenteaza autoarea.
Sa calculezi cat trebuie sa lasi bacsis nu este deloc o stiinta exacta. Singura regula care pare sa existe: sumele nu trebuie sa fie prea mici, insa nici prea mari.
"A da bacsisuri exorbitante nu constituie o dovada de generozitate, cum am crede, ci deproasta crestere", explica Aurelia Marinescu care arata, de asemenea, ca "a nu da deloc (bacsis – n .red.) atunci cand e strict necesar, consolandu-te ca cel care primeste are bani mai multi ca tine sau ca nu o sa-l mai vezi niciodata , te califica drept prost crescut".
Bacsisul nu este mita
Bacsisul nu trebuie confundat cu mita. Bunele maniere spun ca niciodata nu trebuie sa dam functionarilor publice sume de bani pentru a obtine anumite avantaje. Mai mult decat atat, nu doar regulile de buna purtare incrimineaza mita, ci si legea penala, darea si luarea de mita fiind considerate infractiuni si pedepsite cu inchisoarea.
"Dar a-ti arata recunostinta fata de medicul care ti-a salvat viata oferindu-i un dar sau un buchet de flori este un gest de politete elementara. Il vei face chiar daca medicul are cabinetul sau particular si pretul pe care l-ai platit pentru tratament a fost substantial", subliniaza Aurelia Marinescu.
Cum stau lucrurile in alte tari
Fiecare tara isi are propriile obiceiuri cand vine vorba despre bacsis. La inceputul anului, Businessinsider.com a realizat un ghid care explica concret ce regulil se aplica in mai multe tari de pe glob in ceea ce priveste bacsisul. Iata cateva exemple:
Franta. Daca pe nota de plata apare mentiunea „Service compris”, inseamna ca nu este necesar sa lasati bacsis. Publicatia sugereaza ca in aceasta tara bacsisul trebuie acordat numai daca serviciul prestat a fost unul exceptional.
Italia. Se practica un bacsis de pana la 10% din nota de plata.
Spania. Bacsisurile variaza intre 7 si 13% din nota de plata.
Marea Britanie. Daca un anumit serviciu nu este inclus pe nota de plata, bacsisul se impune. Nu se obinuieste sa se lase bacsisuri in puburi, insa in restaurante, da (intre 10 si 15% din nota de plata).
Statele Unite ale Americii. In SUA, orice chelner sau chelnerita primeste 15% bacsis din totalul consumatiei. Sa pleci din restaurant fara sa lasi bacsis poate fi considerat chiar o insulta la adresa locului sau a chelnerului. De asemenea, regula generala este sa “ai grija” de orice barman, sofer de taxi, hamal sau usier.
Canada. Clientii lasa intre 15 si 20% din consumatie. Daca serviciul este exceptional, atunci bacsisul poate fi chiar si de 10 – 20 de dolari (niciodata monede, intotdeauna hartii).
Mexic. Se obisnuieste un bacsis in valoare de 15% din nota de plata.
Argentina. Se practica bacsisurile de 10% in restaurante. Cei care merg in vacanta aici sunt sfatuiti sa aiba intotdeauna la ei rest deoarece localurile sustin adesea ca nu au sa schimbe bancnote mari.
Brazilia. Nu se lasa baccis in restaurante deoarece un procent de 10% este inclus in nota de plata in mod automat, pentru servire.
Dubai. Personalul din servicii percepe cam 10% din taxele de rezervare la hotel ori notele de plata din restaurante sau baruri.
Egipt. Pe notele de plata se adauga 10% din valoarea lor, ca taxa pentru seviciu. Insa, pe langa acestia, se mai adauga si un bacsis cuprinse intre 5 si 10% din valoarea consumatiei.
Israel. Desi bacsisul este inclus in totalul sumei de plata, la fel ca in cazul Egiptului, si aici se obisnuieste sa se adauge ceva bani in plus.
India. Se practica un bacsis de 15% din consumatie.
China si Japonia. Oamenii nu obisnuiesc sa plateasca in plus pentru niciun serviciu.
Comentarii articol (66)
Cu cei 1000 mi-am cumparat mancare+TVA, mi-am platit utilitatile+TVA. Practic 240lei din banii mei merg tot la Stat. Real beneficiez de 760 lei din cei 1900lei produsi de mine iar Statul 1140 lei. Asta se intampla la fiecare angajat (bugetar sau nu). Cu toate astea Statul se plange ca nu are bani!!!
Raman ceva banuti de impozitat totusi, BACSISUL. Dar oare mi-l mai permit si pe acesta?!
Ce facem cu cersetorii care INCASEAZA bani si nu platesc impozit?
In mod normal ar trebui sa se intocmeasca dosare penale tuturor cersetorilor ptr. ca dupa ce vor fi amenfati de ANAF clar nu vor plati amenzile.
Prostitutia de pe varianta intra in acelasi incident. Dosare penale si acolo ptr. ca nu-si vor achita amenzile ptr. sumele incasate si neimpozitate de la clienti?
Dar ce face ANAF-ul cu bisnitarii care schimba valuta in toate centrele oraselor din tara fara a fiscaliza sumele. Idem si acestia dosare penale.
Despre doctori nu vreau sa pomenesc nimic ptr. ca la o simpla evaluare a bunurilor clar nu au platit impozite in cuantumurile aferente ptr. ele.
Si tot asa ajungem la taranul care are un surplus de 10 legaturi de ceapa si i se face dosar penal ptr. neficalizarea veniturilor.
Conluzia e una singura. In acest ritm asa zisa economie a Romaniei va fi pusa la pamant si vor ajunge sa se amendeze ANAF-ul pe Jandarmi. Rutieristii pe cei de la ANAF etc. Asta ca sa aiba de unde sa-si ia salariile.
Spor la treaba!
Deci, nu dau bani pentru serviciul bine facut ci, pentru nemunca!!!
Acesta a fost un exemplu. La fel si cu portarul. Adica, sa-l mituiesc sa intru unde si cind nu am voie, pentru ca altceva el nu face pentru mine. Etc, etc, etc.
Fiecare: liftier, portar, chelner, coafeza, si alte categorii "sarace" primeste o retributie pentru munca sa. Eu nu am primit niciodata nimic desi am lucrat cu publicul. Aceste "maniere" expuse de o cucoana needucata, dar prin cine stie ce "bacsisuri" ajunsa mare vedeta, nu fac decit sa ne strice educatia si sa ne incurajeze sa dam/asteptam mita.
Apoi bacsisul nu este mita. Cand se vorbeste despre portari, este vorba mai ales de cei din hotel. Adica dupa ce ti-ai terminat sejurul intr-un hotel si in fiecare zi a fost un portar care ti-a deschis si inchis usa, te-a salutat, te-a ajuta cu o informatie turistica, poate fi recompensat suplimentar pentru servicii suplimentare, nu ca sa-ti deschida usa sau sa-ti permita accesul in cladire. Aceea este doar alegerea ta, daca accepti sa dai bani ca sa intri undeva unde ai dreptul sa o faci.
Scuze Cris, dar nu ai inteles foarte bine sensul acestui articol, iar cine nu a lucrat niciodata intr-un restaurant, hotel sau cu publicul in industria hoteliera, nu va intelege foarte bine ce este si la ce foloseste bacsisul . O zi buna tuturor!
#-o