Valias a scris:
WOW. Tocmai am citit despre aberatia cu impozitarea bacsisului. Pot sa trec peste faptul ca las bacsis unui chelner si 16 la suta ajunge la stat, pot sa trec peste faptul ca angajatorul are dreptul sa pastreze el bacsisul (ce bacsis mai e ala?), dar ce mi se pare efectiv abominabil este chestia cu declaratul veniturilor proprii la inceputul zilei.
adica practic in cazul unui control cineva vine si-i cauta ospataritei prin geanta, sa nu aiba in vreun buzunar ascuns 30 de lei??
Oare se fac si perchezitii corporale??
Asta nu incalca nici un drept?
Mi s-au strepezit dintii
In opinia ta, exista venituri care nu trebuie impozitate? Deci tu pui in discutie insasi ideea de impozitare. Da, este "imorala" ideea ca unui chibzuit, care-si face casa, i se cere impozit pe proprietate iar unui betiv, care bea tot, nu, ba mai si cheltuim cu el sa-i "sudam" capul spart. Dar altfel statul nu ar functiona.
Si da, nu poti fi perchezitionat, fara incuviintarea ta, decat cu mandat. Deci nu te face chelner, si o sa-ti salvezi dantura. Fiindca daca te faci, o sa semnezi, la angajare, un document aditional cum ca... No pain no gain! Ce ar fi daca o femeie, dupa ce merge la ginecolog, s-ar plange ca a pus-o sa se dezbrace? Daca este "rusinoasa", nu se duce. Deci renuntam la niste drepturi fiindca ne avantajeaza. SIgur, in anumite limite, fiindca nu o sa poti sa te vinzi singur ca sclav cuiva, sa incasezi niste bani.
Unui chelner daca-i lasi bacsis mai putin de 10% nici nu ti-l ia. Deci 10% din cifra de afaceri a proprietarului, intra in buzunarul lui. Stii cat este rata de profit al Wallmart, cel mai mare retailer din lume? 2-3%.
In State, si nu numai, chelnerul isi declara la IRS un anuit bacsis lunar, si plateste impozit. Nu-l obliga nimenea s-o faca. Daca n-o face, intr-o zi, un tip foarte simpatic, ii lasa un bacsis gras, dupa care scoate legitimatia. Si la ei, nu se glumeste, pentru asta Al. Capone a murit in inchisoare.