avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Ospatar care renunta la bacsis pentru ca e prea putin!
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Ospatar care renunta la bacsis pentru ca e prea putin!

si ptr ca nu este suficient ca orasul a devenit un cos de gunoi, ospatarii din restaurante refuza ciubucul ptr ca este prea putin.......Ar putea sa-mi spuna cineva cam cat ar trebui sa lasi ciubuc la ospatarii din Romania????Eu am avut norcoul sau nenorocul sa refuze 7 ron ,esplicatia ospatarului a fost ca trebuie sa lasam 10% din consum .....sa nu mai punem ca a eliberat o proforma si nu ricevuta fiscala
Intrebarea mea ar fi cat este ciubucul ospatarului????
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:43, 25 Iunie 2010
Da, cam asa ceva...., cam asa s-a preluat de mult ideea ca este cam 10% la suta din nota de plata. In majoritatea restaurantelor din Europa este afisat cam de genul: in aceasta unitate bacisisul este intre....% si ...% ca sa nu fii ridicol daca lasi prea putin sau sa dai prea mult. Dar niciodata un ospatar din afara tarii nu ti-ar refuza banii ca sunt prea putini. Niciodata!

Cred ca ati exagerat putin! Nu cred ca va injurat nimeni sau sa va scuipe in fata. In ceea ce priveste jignitul, credeti ca sunteti singurul? Pe unii ne jignesc chiar sefii si cu toate astea stam si suportam...ptr ca ne trebuie un serviciu. In ceea ce priveste bacsisul nu inteleg totusi de ce trebuie sa dau bacsis ptr o munca care se presupune ca dvs sunteti platit sa o faceti si constiinta fiecaruia ar trebui sa - i dicteze sa o faca cat mai bine...Mie ( sau altora, ca mai sunt o gramada de pers in aceeasi situatie) nu mi da nimeni ceva in plus ptr munca prestata. Si referitor la ciubucul bucatarului si asta se practica tot de cand e lumea.... ptr ca vedeti dvs degeaba un restaurant are o servire ireprosabila daca mancarea lasa de dorit, ptr ca de fapt principalul motiv pe care il vrea o pers este sa manance!
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
BIANCA IRINA, utilizator
In raport de consumatie,de staiful localului si de nasul ospatarului
Dar niciodata un ospatar din afara tarii nu ti-ar refuza banii ca sunt prea putini.

Si nu va uita sa-ti schimbe la timp scrumierea si nu te lasa pe tine sa-ti torni in pahar, etc.(este scuzabil la un restaurant de duzina dar la unul cu "pretentii" este rusinos)
Pretentii occidentale dar servire...
Depinde ce restaurante frecventati...

@dana-maria
7 ron poate refuza... Ce e un RON si ce subdiviziuni are? :D Ca moneda nu este... In RO moneda este leul...
Sunteti nascuta in Italia? Ca la "ricevuta", in limba romana, ii mai zice si chitanta.

Ba da, @BIANACA IRINA, si ospatarii de pe aiurea iti refuza bacsisul daca il considera prea mic... Fiti fara grija in aceasta privinta!
Din nefericire eu sunt ospatar,in general ospatarii sunt considerati ca sunt carpa clientului si asa iti imprima si patronul cand te angajezi"CLIENTUL NOSTRU,STAPANUL NOSTRU"adica daca un client te scuipa sau te injura sau te jigneste,nu trebuie sa te revolti ci sa-i multumesi.Vi se pare corect?Ca sa nu ma abat de la subiect,tipsul in general este de 10%,dar in functie de servire poti primi mai mult,daca i-a placut clientului,sau mai putin daca nu i-a placut fata ta chiar daca a fost servit exemplar.Faza e ca nu ai specificat ce valoare a avut nota de plata,pt. care ai lasat 7 ron?Si eu am refuzat tips pe considerentul ca exista si clienti care chiar isi bat joc,adica de ex.la o nota de 400ron au lasat 50 de bani,nu le-am spus ca e prea putin,dar am spus ca nu accept tips,adica am refuzat sub o alta forma.Si faza ca nu se refuza tipsul in afara,e adevarat pt. ca ospatarului ii ramane tipsul integral pe cand la noi se imparte.Spre exemplu in ultimul restaurant unde am lucrat se facea spre ex.3-400ron si eram 3 ospatari.Acolo tipsul il impartea patronul si asa se facea ca bucatarul sef care avea salariul de 1800ron avea tipsul mai mare ca ospatarii iar eu aveam tipsul ca femeia de la vase adica max.50ron din care trbuia sa-mi platesc singura taxiul,pe cand bucatarii aveau si transportul asigurat.Deci e o diferenta de la cer la pamant!!!!!:D

Alte discuții în legătură

Mi se poate interzice accesul intr-un local/pub? mariusconstantin mariusconstantin Frecventez un local de cartier de 2 ani de zile. Acum 10 zile m-am petrecut acolo, iar la finalul serii am tot fost rugat insistent de catre ospatarite sa ... (vezi toată discuția)
Lmpozitarea bacsisului, declararea banilor proprii si dreptul de a perchezitiona pentru verificare Valias Valias WOW. Tocmai am citit despre aberatia cu impozitarea bacsisului. Pot sa trec peste faptul ca las bacsis unui chelner si 16 la suta ajunge la stat, pot sa trec ... (vezi toată discuția)
Evidenta global valorica Serbanstefan21 Serbanstefan21 Buna ziua, Am o problema si nu ii dau de cap ; am ales evidenta global valorica la un restaurant/bar cu bucatarie . Cumpar marfa cu tva 19% dar o vand la ... (vezi toată discuția)