Potrivit art. V din OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal la finalul anului 2011, din 1 iulie 2012 Fiscul va fi cel care va administra contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice.
Astfel, de la inceputul lunii iulie, casele de pensii vor preda organelor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012.
Incepand cu cu 1 iulie 2012, contributiile la pensii datorate de persoanele fizice se vor achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
In aceste conditii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat in dezbatere publica un proiect de ordin prin care reglementeaza modul in care trebuie sa procedeze de acum persoanele fizice pentru a-si achita contributiile de asigurari sociale.
Cum se vor achita contributiile la pensii
Persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligatia de a-si declara veniturile care reprezinta baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, la organul fiscal competent in administrarea acestora.
Potrivit art.29625 alin.(1) din Codul fiscal, declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lansat luni in dezbatere publica modelul acestei declaratii.
Astfel, potrivit proiectului de act normativ, Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600) se va depune de:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
Pentru anul 2012, declaratia se va depune de catre acesti contribuabili numai in situatia in care ei se incadreaza in una dintre aceste categorii, incepand cu data de 1 iulie 2012.
Atentie! Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii nu trebuie depusa de cei care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, someri sau de catre cei care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe.
Cum se va depune formularul
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.
De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.
Important! Potrivit instructiunilor de completare a formularului, venitul baza de calcul pentru calculul contributiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
Decizia de impunere pentru plata CAS
De asemenea, printr-un alt proiect de ordin publicat, ANAF aproba si modelul deciziei de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale (formular 610).
Prin acest formular organul fiscal va stabili obligatiile de plata reprezentand contributiile la pensii datorate de contribuabili.
Puteti consulta atasat proiectul de ordin, modelul declaratiei privind venitul asigurat in sistemul de pensii (forma propusa), precum si instructiunile sale de completare, gestionare si tiparire.
Totodata, tot in fisier atasat va prezentam modelul deciziei de impunere pentru CAS.
Comentarii articol (39)