Potrivit informatiilor furnizate de Guvern, prevederile proiectului de lege se vor aplica regiilor autonome, societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si filialelor acestora. In cadrul acestor societati, sursa citata precizeaza ca salariul personalului de conducere si de executie depaseste pe cel al directorului general/directorului, in unele cazuri fiind chiar de 5 ori mai mare.
In aceste conditii, propunerea legislativa stabileste ca veniturile salariale ale angajatilor din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat vor fi reduse, astfel incat sa nu depaseasca salariul directorului sau al directorului general.
"La aceasta lege, care limiteaza drepturile salariale, va exista o singura exceptie: cea a operatorilor economici ale caror venituri si cheltuieli se aproba de organisme internationale anterior aprobarii de catre Guvern", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
Proiectul de lege privind unele masuri referitoare la salarizarea personalului din cadrul unor operatori economici a fost discutat in prima lectura, in cadrul sedintei Executivului de miercuri, premierul Victor Ponta solicitand tuturor ministerelor ca, pana la urmatoarea sedinta, sa-si prezinte punctul de vedere.
"In acest proiect de lege ar trebui sa intre, in primul rand, o inventariere a tuturor companiilor, a societatilor la care statul sau alte unitati administrativ-teritoriale detin capital majoritar. Dupa aceasta inventariere, se va lua fiecare contract in parte, pentru ca este posibil sa existe contracte care au valabilitate de inca 3 ani sau doi ani sau 6 luni", a precizat Andrei Zaharescu, subliniind ca acesta este si motivul pentru care premierul a cerut fiecarui minister sa-si prezinte punctul de vedere.
Intrebat cum se vor aplica reducerile, purtatorul de cuvant al Executivului a mentionat ca acestea nu se vor aplica procentual: "Niciun subordonat nu poate sa castige mai mult decat directorul general. Ma refer la venituri. Asta inseamna indemnizatii, salariu. Nu exista un procent, de aici luam 5% si din partea cealalta 25%, nu exista asa ceva, exista o plafonare si atat", incheie Zaharescu.