Mariana Campeanu, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, a anuntat, recent, ca ministerul pe care il conduce va inainta Parlamentului o serie de amendamente la OUG nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.
Astfel,conform sursei citate, principala modificare ce va fi propusa Parlamentului are ca scop revenirea indemnizatiei pentru cresterea copilului la cuantumul de 85% din salariu, atat in ceea ce priveste optiunea pentru un concediu de crestere a copilului de 1 an, cat si in cea de 2 ani. In momentul de fata, conform normelor legale, indemnizatia reprezinta75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni.
In ceea ce priveste plafoanele indemnizatiei pentru cresterea copilului, ministrul muncii a afirmat ca acestea se vor mentine la nivelul actual, respectiv minimum 600 de lei si maximum 1200 de lei pentru optiunea concediului de 2 ani, cat si cel de 3400 de lei, pentru optiunea concediului de 1 an.
Un alt amendament propus de MMFPS este extinderea dreptului la stimulentul de reinsertie si la parintii care au optat pentru concediul de 2 ani.
“In prezent, acest stimulent este acordat numai acelor parinti care au optat pentru concediul de 1 an si care se reintorc la locul de munca pana la implinrea de catre copil a acestei varste”, spun reprezentantii ministerului, care adauga ca, odata aprobat, amendamentul va da posibilitatea ca si parintii care au optat pentru concediul de 2 ani sa beneficieze de stimulentul de reinsertie, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an.
Program de lucru flexibil pentru mamele care alapteaza
Mamele ce se reintorc la locul de munca ar putea beneficia de un program flexibil de lucru, care sa le permita alaptarea copilului pana la varsta de 2 ani, informeaza MMFPS. Actualmente, aceasta facilitate exista numai pentru mamele cu copii cu varsta pana la 1 an, ceea ce impiedica multe femei care doresc sa isi alapteze copiii pana la minim 2 ani sa se reintoarca la locul de munca inainte de 2 ani.
“Vom avea discutii cu patronatele si sindicatele in ceea ce priveste adoptarea acestei modificari, precum si introducerea ei in Strategia de Crestere a Natalitatii, aflata in lucru la ministerul muncii”, precizeaza Mariana Campeanu.
Indemnizatia de crestere a copilului a fost redusa la 75% incepand cu 1 ianuarie 2011, cand Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a intrat in vigoare, act normativ ce stabileste ca parintii pot alege intre doua pachete de masuri privind durata concediului si cuantumul indemnizatiei acordate pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Comentarii articol (7)