OUG nr. 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 340, din 18 mai 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Totusi, potrivit Constitutiei Romaniei, "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora". In acelasi, timp, documentul stabileste ca ordonantele de urgenta adoptate de Guvern se supun aprobarii Parlamentului, motiv pentru care Executivul a inaintat Senatului proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012. In calitate de prima camera sesizata, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012 cu 84 de voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si 2 abtineri. Ulterior proiectul a fost inaintat Camerei Deputatilor, forul decizional in acest caz.
Potrivit unui document de presa remis AvocatNet.ro, deputatii au adoptat acest proiect cu 225 de voturi "pentru", 1 vot "impotriva" si 1 abtinere. Concret, in urma votului final al Camerei Deputatilor, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012 si-a incheiat traseul legislativ in Parlament. Pentru a fi pus in aplicare, el trebuie promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
OUG nr. 19/2012 stabileste clar ca bugetarii ale caror salarii au fost reduse cu 25% in 2010 vor beneficia de cresteri salariale in etape pentru a reveni la remuneratia pe care o aveau inainte de taieri.
Astfel, potrivit ordonantei de urgenta, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se majoreaza in doua etape, astfel:
a) cu 8% incepand cu data de 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012;
b) cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.
Comentarii articol (3)