Planeta Pamant, denumita stiintific Terra, ramane o necunoscuta la fel de vasta ca intreg Universul. Cu toate acestea, sunt o serie de lucruri interesante pe care cercetatorii le-au scos la iveala de-a lungul timpului, precum varsta estimata a Pamantului sau viteza cu care se invarte. Va lasam sa le descoperiti pe toate in articolul urmator.
1. Cercetatorii au incercat sa stabileasca
vechimea Pamantului, datand atat cele mai vechi roci de pe suprafata sa, cat si meteoritii care au fost descoperiti (meteoritii si Pamantul s-au format cam in acelasi timp, atunci cand se forma Sistemul Solar). Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Pamantul are in jur de 4,54 de bilioane de ani!
2. Pamantul a fost Violet! Demult, viata pe Pamantul tanar era violet, asa cum este acum verde, este de parere Shil DasSarma, un microbiolog si genetician din Universitatea din Maryland. Microbii antici nu contineau molecula de clorofila, ci o alta componenta care putea sintetiza lumina soarelui, ceea ce facea ca organismele sa aiba culoarea violet, sugereaza omul de stiinta. Aceasta componenta s-ar mai gasi intr-un microb care se numeste halobacterie si care absoarbe lumina verde, reflectand lumina rosie si violet.
3. Cercetatorii cred ca, in trecut,
Pamantul a avut doi sateliti. O a doua luna se invartea in jurul Pamantului la 1,200 de km distanta, pana cand s-a produs o catastrofa - aceasta luna s-a izbit de cealalta luna. Aceasta ciocnire titanica poate explica de ce cele doua fete ale satelitului Pamantului sunt atat de diferite.
4.
Pamantul este inconjurat de un camp magnetic datorita magmei - un lichid metalic care inconjoara nucleul sau de fier (cel putin asa explica geofizicienii existenta campului magnetic). Miscarea lichidului metalic creeaza curenti electrici, care genereaza un camp magnetic. De la inceputul secolului al XIX-lea, in mod surprinzator, polul magnetic de la nord s-a deplasat cu 1,100 de km, conform oamenilor de stiinta de la NASA, iar aceasta deplasare se intampla acum mult mai repde decat in secolul ale XX-lea, adica polul magneitc se deplaseaza spre nord, cu 64 de km pe an, in comparatie cu 16 km pe an, cat se deplasa inainte.
5. Pamantul este stropit cu praf cosmic. Intr-o zi, aproximativ 100 de tone de material inter-planetar (mai ales praf) se imprastie pe suprafata Pamantului.
6. Pamantul nu se invarte doar in jurul axei sale, se invarte si in jurul Soarelui, cu o viteza de 67,000 mile (107,826 km) pe ora.
7. Pamantul se invarte cu o viteza incredibil de mare, desi oamenii nu simt asta. In functie de locul unde se afla pe glob, oamenii se pot invarti cu pana la 1000 de mile pe ora. Cei de la Ecuator se invart cel mai repede, in timp ce o persoana aflata chiar pe punctul Polului Nord sau Sud sta in perfecta nemiscare.
8. Pamantul se afla la aproximativ 150 de milioane de kilometri de Soare. La aceasta distanta, lumina stelei strabate 8 minute si 19 secunde ca sa ajunga pe Pamant.
9. Pamantul este acoperit de ape in proportie de 70% (de aceea, din spatiu, Pamantul se vede albastru), cu toate acestea, oamenii nu au explorat decat 5% din suprafata acoperita de apa a Planetei, ceea ce inseamna ca Planeta noastra a ramas inca, un mare mister.
10. Aurora polara este probabil cel mai fascinant fenomen natural de pe suprafata terestra. Aurora polara este un fenomen optic ce consta intr-o stralucire intensa observata pe cerul nocturn in regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar in câmpul magnetic terestru. Cand apare in emisfera nordica, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vanturile, Boreas. Apare in mod normal in intervalele septembrie-octombrie si martie-aprilie. In emisfera sudica, fenomenul poarta numele de aurora australa, dupa James Cook, o referinta directa la faptul ca apare in sud.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat si pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte si Venus. Totodata, fenomenul este de origine naturala, desi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau in laborator.
Stiati ca…?
Everestul este cel mai inalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului marii? In data de 8 mai 1978, alpinistii Reinhold Messner si Peter Habeler au devenit primii care au atins varful Everestului fara masca de oxigen.
Cel mai adanc punct al Pamantului se afla pe fundul oceanului si masoara 10.916 metri? Este localizat in Groapa Marienelor, in Oceanul Pacific. Cel mai adanc punct de pe Pamant, care nu este acoperit de ocean, masoara 2.555 de metri sub nivelul marii si este localizat in Antarctica, sub tone si tone de gheata.
Cel mai mare cutremur inregistrat vreodata a fost de 9,5 grade pe scara Richter, in data de 22 mai 1960, in Chile? Acel cutremur incredibil a omorat 1.655 de oameni, in timp ce 3.000 de oameni au fost raniti. Alte 2 milioane de oameni au ramas fara adapost.
Cel mai arid loc de pe Planeta este Desertul Atacama din Chile si Peru? In inima acestui desert nu au fost niciodata inregistrate ploi.
In Camerun si undeva la granita dintre Rwanda si Republica Democratica Congo se afla trei lacuri mortale care pot exploda oricand: Nyos, Monoun si Kivu? Toate sunt lacuri formate in cratere vulcanice. Magma din interiorul vulcanilor elibereaza dioxid de carbon in apa lacurilor, rezultand un strat bogat de dioxid de carbon pe fundul lacului care este eliminat prin intermediul unor explozii ce pot asfixia orice om aflat in preajma.
Cine a ajuns prima data la Polul Sud? Primul om care a traversat desertul Antarcticii pentru a atinge Polul Sud a fost norvegianul Roland Amundesen impreuna cu Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel si Oscar Wisting.
In istoria de 4,5 bilioane de ani a Pamantului, a existat un super continent care s-a spart si apoi reunit de mai multe ori? Cel mai recent supercontinent a existat acum 200 de milioane de ani si a fost denumit Pangaea. Din partile de pamant care formau Pangaea s-au format continentele de astazi.
Tunetele si fulgerele arata fata inspaimantatoare a Planetei? O singura aprindere de fulger loveste in atmosefea cu 30.000 de grade Celsius, provocand expansiunea rapida a aerului. Acest balon de aer produce in final o bubuitura, denumita tunet.
Cercetatorii spatiului au gasit date despre planete asemenatoare Pamantului ce se invart in jurul unor stele indepartate? Una dintre acestea este Planeta Kepler 22-b care se invarte in jurul unei stele asemanatoare Soarelui. Daca una dintre aceste planete adaposteste viata, este totusi o intrebare inca fara raspuns.
Sursa: garbo.ro.
Comentarii articol (2)