Conform documentului de presa, "Victor Ponta a trimis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei o scrisoare prin care le adreseaza rugamintea de a analiza posibilitatea organizarii in cat mai scurt timp a unei sesiuni extraordinare".
Sursa citata precizeaza ca Ponta doreste o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru a pune de acord proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului cu decizia Curtii Constitutionale, pronuntate in 10 iulie.
In acest sens, primul-ministru le-a transmis lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, si lui Petru Filip, presedinte interimar al Senatului documentul in care solicita organizarea sedintei extraordinare.
"In legatura cu referendumul, am adresat astazi o scrisoare presedintilor celor doua camere, rugandu-i, pentru ca nu am dreptul constitutional sa convoc eu, dar rugandu-i sa convoace cat mai rapid in sesiune extraordinara camerele Parlamentului, pentru a pune in acord toate textele de lege cu deciziile Curtii", a declarat premierul la inceputul sedintei de Guvern de astazi.
Totodata, primul-ministru a precizat ca toate deciziile Curtii Constitutionale sunt bune si trebuie respectate, motiv pentru care a procedat in consecinta.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, 10 iulie, ca legea care modifica legea privind organizarea referendumului este constitutionala daca la vot participa cel putin jumatate plus unul din cei inscrisi in listele electorale permanente.
Plenul CCR s-a pronuntat cu privire la modificarile legii referendumului in urma sesizarii depuse, la 27 iunie 2012, de 71 deputati PDL, urmand ca argumentatia retinuta in argumentarea solutiei pronuntate sa fie detaliata in deciza CCR, ce se va publica in Monitorul Oficial, Partea I.
Atentie! CCR s-a pronuntat asupra proiectului de lege care prevede ca demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care participa la referendum. Acest proiect a fost adoptat recent de ambele Camere ale Parlamentului si se afla in faza de transmitere spre promulgare presedintelui Romaniei. Totusi, Executivul a adoptat, la 6 iulie, Ordonanta de Urgenta nr. 41/2012 care prevede acelasi lucru ca proiectul de lege.
Ambele acte normative stabilesc ca demiterea presedintelui va fi aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum, fiind eliminata conditia de valabilitate a referendumului (referendumul este valabil doar daca se prezinta la vot cel putin jumatate plus unul din numarul cetatenilor cu drept de vot). Din decizia luata de CCR, se intelege ca este de acord cu modificarile aduse legii referendumului, cat timp se pastreaza conditia conform careia la vot trebuie sa se prezinte cel putin jumatate plus unul din cetatenii inscrisi in liste.
Comentarii articol (0)